Bachov Božićni oratorij i domaće glazbene snage napunili varaždinsku Katedralu

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 29.12.2014. 15:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: KUV

​Unatoč lošim vremenskim prilikama, brojni su se ljubitelji glazbe okupili u nedjelju navečer u varaždinskoj Katedrali na varaždinskoj praizvedbi Božićnog oratorija velikana barokne glazbe J. S. Bacha, djela nastalog u Leipzigu, gdje je po prvi puta izvedeno 1734. godine u crkvama sv. Nikole i sv. Tome...

Riječ je o jednom značajnom Bachovom djelu i to je  zapravo njegov najveći šesterodjelni oratorij. Veličanstvena je to, prekrasna glazba s mnogo kontrasnih stavaka koji su djelomično napisani na tekstove iz Biblije i Lukinog evanđelja, naglasio je katedralni orguljaš i zborovođa Višeslav Jaklin.

- Za ovu smo, varaždinsku priliku pripremili tri djela oratorija, jer kad bi izvodili cijeli oratorij trajalo bi to nešto manje od tri sata . Ta tri djela tvore tematsku cjelinu, tako da idealno pristaju na treći dan Božića - rekao je dirigent Višeslav Jaklin, zahvalivši glazbenicima koji su i uz malo proba uspješno odradili tako velik, zajednički projekt.

U izvedbi Božićnog oratorija sudjelovali su najvećim dijelom glazbenici iz Varaždina-Oratorijski consort Varaždin, Komorni zbor Donum i solisti Tamara Ivaniš, Sofija Cingula, Josip Čajko, Vjekoslav Maltar i Hana Ilčić.

-To je toliko lijepa glazba da je zaista bilo predivno biti dijelom ovog projekta. Od početka kada je gospodin Jaklin predložio da to napravimo u Varaždinu, ja sam odmah bila za. Divno je biti i dijelom tog nazovimo varaždinskog projekta, a Bachova je glazba zaista univerzalna i tu se brišu granice godina i iskustva, jer svaki je novi projekt novo iskustvo, tako da je i ovo svima nama, bez obzira koliko iskustva imamo, ipak jedno novo, prekrasno iskustvo i počašćeni smo što p ublici imamo prigodu predstaviti djelo ovakvog kalibra, ali i ovakve ljepote - naglasila je Sofija Cingula, koja je predah od obveza na profesorskih obveza na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli iskoristila za probe u rodnom gradu.

Za odabir glazbenika koji su činili Oratorijski consort Varaždin pobrinuo se violinist Marko Jerbić.

-Glazbenici su svi više-manje Varaždinci ili učenici varaždinske Glazbene škole. Vođeni smo bili idejom da se domaće snage okupe oko jednog ne baš malog projekta i da pokažemo da mi stvarno možemo samostalno napraviti veliku stvar bez pomoći, primjerice iz Zagreba ili drugih gradova - rekao je Jerbić otkrivši kako se pronašlo vremena između blagdana i obiteljskih blagdana za probe koje nisu bile nimalo napete, već opuštene, u raspoloženju ispunjenom predivnom glazbom upravo idealnom za ovo doba godine.

Glazbeni projekt i varaždinska praizvedba izvedeni su zahvaljujući suradnji s Varaždinskom biskupijom, Koncertnim uredom, Varaždinskom katedralom, Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom, Glazbenom školom Varaždin, te Varaždinskim kvartetom.

- Mi u Koncertnom uredu s oduševljenjem smo prihvatili ideju Višeslava Jaklina da se Božićni oratorij izvede u Varaždinu, i to po prvi puta i s varaždinskim glazbenim snagama. To jedan projekt koji može kasnije Varaždin i prezentirati i na tome ćemo raditi. To će biti zasigurno i  jedan novi projekt za kandidaturu Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture koji će povezivati tradicionalno s nečim novim i tako naizmjenično - istaknuo je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin dodavši kao će nagodinu sasvim sigurno biti izvedena druga tri djela Oratorija.

Inače, svaki od šest dijelova Božićnog oratorija predviđen je za točno određeni dan u vrijeme božićnih blagdana. Prvi se izvodio na sam dan Božića, a sljedeća na drugi i treći dan svetkovine. Četvrti dio oratorija izvodio se nekoć na Novu godinu, peti na prvu nedjelju u novoj godini, a šesti na Sveta tri kralja.

U prvom dijelu kojeg su ljubitelji glazbe imali prigodu poslušati u Katedrali predstavljeno je Isusovo rođenje, drugi je govorio o navještaju Radosne vijesti Isusova rođenja pastirima, a treći o pohodu pastira Betlehemskoj štalici, a zadovoljna varaždinska publika zasigurno će jedva čekati prigodu da u svom gradu posluša preostala tri dijela Oratorija u izvedbi darovitih varaždinskih glazbenih snaga, koje su uistinu zaslužile sve pohvale.

Komentari