Festivalski utorak Baroknih večeri uz a capellu prelijepih Parižanki iz ansambla De Caelis

Objavljeno: 22.09.2015. 15:41

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 07:59

Foto: Decaelis.fr

Prvi festivalski utorak 45. Varaždinskih Baroknih večeri donosi potpuno drugačiji program. Naime,  u Uršulinskoj crkvi će s početkom u 19 sati nastupiti će vokalni ansambl De Caelis...

Pod umjetničkim vodstvom Laurence Brisset (mezzosopran), ansambl De Caelis okuplja pet ženskih glasova specijaliziranih u interpretaciji srednjovjekovnog repertoara a cappella. Ansambl je stekao veliki ugled svojim originalnim i živim izvedbama kako  kod stručnjaka kao i kod brojne publike, doznajemo od Marka Gašparovića, studenta menadžmenta glazbe i suradnika VBV-a.

- Riječ je o ansamblu koji je nastao zahvaljujući velikom i dugogodišnjem prijateljstvu koje krasi njegove članice. Također, veže ih istraživanje glazbe te interpretacija skladbi koje su nastale i u razdoblju baroka. Vjerujem kako će varaždinska publika uživati u nastupu Estelle Nadau (sopran), mezzosopranistica Caroline Tarrit i Eugenie De Mey, te altistice Marie-George Monet – naglasio je ovaj student sa Sorbonne.

Jedinstvenost Ansambla De Caelis je u njihovoj želji da se dijalogizira s različitim razdobljima uvijek s pogledom u budućnost. Njihovo ispitivanje notacije i estetskog razvoja vodi ih prema glazbenom pismu 21. stoljeća.

- Članice ansambla su Parižanke i njihovo glazbeno djelovanje polazi od stare i završava sa suvremenom glazbom. Stoga će one večeras izvesti jednu skladbu Thierrya Escaicha koja je napisana baš za njih – naglasio je Gašparović.



Područje iskustva, istraživanje glasovnih boja, ukrasa i improvizacije inicira pozive suvremenim skladateljima da otkriju specifičnosti repertoara Ansambla De Caelis.

Od 2006. De Caelis ima potporu Ministarstva kulture i komunikacija te DRAC Donje Normandije, a podržava ga i  Regija Donje Normandije, okrug Orne, Francuski institut, ADAMI, SPEDIDAM, Nova glazba u slobodi.

Koncert pod nazivom En l'amoureux verger obuhvatit će pjesme nastale uglavnom u 14 stoljeću, a kako one izgledaju i zvuče na nastupu pogledajte u video isječku:
 

Komentari