štrajk u tijeku

eTV intervju s predstavnikom radnika: 'Bacili su oko na Varteksovu imovinu, tražimo pomoć države'

Sredstava na računu za isplatu plaća nema, kaže Rajković, a uz isplatu plaća radnici žele i promjenu Uprave...
Objavljeno: 07.05.2024. 16:00

Zadnja izmjena: 07.05.2024. 17:44

Foto: Lidija Filipović

Radnici Varteksa, njih šestotinjak, od jučer su u štrajku. Tako će biti, najavili su, sve dok im se ne isplate plaće za veljaču i ožujak. Nakon presice ispred tvrtke razgovarali smo s predsjednikom Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislavom Rajkovićem o cijeloj situaciji i financijskom stanju Varteksa, kao i s radnicima koji, kako su istaknuli, žele i dalje raditi, ali žele i svoje plaće.

Sredstava na računu za isplatu plaća nema, kaže Rajković, a uz isplatu plaća radnici žele i promjenu Uprave. Na jučerašnjoj presici neočekivano se pojavio i drugi najveći dioničar Stjepan Čajić koji je, navodi Rajković, jedan od vjerovnika koji blokira prodaju zemljišta koje bi moglo riješiti financijske probleme.

- Krupni kapital je bacio oko na ovu vrijednu imovinu od koje Varteks u ovom trenutku nema koristi. Nekad je ona bila u funkciji, ali sada više ne. Da uđete u pogon, vidjeli bi da to zapravo ne liči ni na što. Nama treba određeni prostor, određeni dio imovine u kojoj će se nastaviti proizvodnja. Za sve ostalo predlažemo prodaju, ali to blokiraju vjerovnici, a jedan od njih je Stjepan Čajić. On se htio opravdati na našoj presici za svoje poteze koje vuče. Sve te zajmove koje je davao, na koji način i koliko će to tek koštati Varteks u budućnosti. Mi to ne znamo, ali u svakom slučaju vjerujem da on sigurno u minusu neće biti – kazao je Rajković dodavši kako ovaj prosvjed ne predstavlja kraj Varteksa već želju za konačnim rješenjem.

'Kasne plaće, radnici su na izmaku snaga...'

Jedan od radnika, Ivica Čakunec, svoj radni vijek proveo je upravo u Varteksu, a cijelu situaciju vidi kao tešku i bezizlaznu.

- Ne vidim rješenje ako neće doći do dogovora. Kasne plaće, putni, radnici su na izmaku snaga i nemaju volju za rad. Netko ima i školarce i djecu na fakultetu i ne mogu financirati sve to. Negdje rade i muž i žena i isto je teško kraj s krajem. Neki imaju i kredite. Ja isto tako skupljam boce i limenke da si kupim kruh i hranu.

'Pomogli su brodogradilištu, nek pomognu i nama'

Lidija Herceg, dugogodišnja djelatnica varaždinske tvrtke, smatra kako Varteks još ima budućnost, ali uz pomoć države.

- Možemo samo reći da smo ispred svega toga morali izaći van jer ljudi ne mogu živjeti bez plaća, bez jedne plaće, kamoli bez dvije plaće, bez prijevoza. Radnici Varteksa šalju apel vladajućima, znači našoj vladi koja će se ovaj tjedan valjda uspostaviti da pogledaju na nas koji smo stvarno obe spravljeni i da iznađu neko rješenje za taj domaći tekstil. Ako se moglo pomoći brodogradilištu neka pomognu i domaćem tekstilu.

Cijeli intervju s predsjednikom Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislavom Rajkovićem i djelatnicima Varteksa pogledajte ovdje: 

 

Komentari