Francuska kultura u Hrvatskoj: Anne Coutard posjetila Varaždin

Objavljeno: 17.07.2014. 07:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ured za kandidaturu grada Varaždina za EPK 2020

Varaždin je u utorak, 15. srpnja, posjetila Anne Coutard, umjetnička izbornica francuske strane organizatora velikog festivala - Francuska kultura u Hrvatskoj, koji će biti održan u drugoj polovici 2015. godine, na inicijativu predsjednika Francoisa Hollandea i Ive Josipovića.

Organizatori ove velike kulturne priredbe bit će ministarstva kulture Francuske i Hrvatske, a Festival će biti prigoda da Francuska uzvrati Hrvatskoj za festival - Croatie, la voici, koji je održan prošle godine.

Valja istaknuti kako je u tom projektu predstavljanja kulturne baštine Hrvatske u Francuskoj sudjelovao i Gradski muzej Varaždin, koji je za izložbu u pariškom Muzeju prirode i lova ustupio dvanaest streljačkih meta iz svog vrijednog fundusa.

Tijekom festivala "Francuska kultura u Hrvatskoj", od svibnja do rujna, planirano je održavanje brojnih kulturnih događanja iznimne kvalitete, od koncerata i izložbi, do gastronomskih manifestacija diljem Hrvatske.

Francusku umjetničku izbornicu Anne Coutard i Inu Pouant, francuskog atašea za kulturu i zamjenicu ravnatelja Francuskog instituta u Zagrebu, u pratnji hrvatskih domaćina iz Ministarstva kulture, Varaždinskih baroknih večeri i Koncertnog ureda Varaždin, primio je u Gradskoj vijećnici zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić.

Raelić je tom prigodom zahvalio na posjeti i zanimanju za Varaždin i njegovu kulturu te posebno istaknuo višegodišnju kulturnu suradnju gradskih institucija i udruga s partnerima u Francuskoj.

Tijekom razgovora u varaždinskoj Gradskoj vijećnici predstavljen je i tijek pregovora Varaždinskih baroknih večeri i Republike Francuske oko partnerstva u 2015. godini i priprema za spektakularno otvorenje jubilarnog 45. izdanja Festivala.

Gošće iz Francuske upoznate su i s kandidaturom Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, pri čemu je Anne Coutard  istaknula spremnost za pružanje značajne pomoći u ovom europskom projektu.

Tijekom posjete Varaždinu francuska umjetnička izbornica razgledala je lokacije festivalskih događanja u gradu, Stari grad i Turistički ured grada.

Komentari