Godišnji koncert Varaždinskog folklornog ansambla u subotu u HNK-u

Piše: eVz

Objavljeno: 15.04.2015. 08:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Varaždinski folklorni ansambl

U varaždinskom HNK-u ove će se subote, 18. travnja u 19:30 sati održati tradicionalni godišnji koncert Varaždinskog folklornog ansambla.

U programu će sudjelovati sve sekcije ansambla – aktivni plesači i pjevači, veterani, tamburaška sekcija, kao i mali folkloraši iz Dječjeg folklornog društva „Sončece“, pomlatka Varaždinskog folklornog ansambla.

Za ovogodišnji su koncert članovi VFA pripremili i uvježbali osam koreografija, od kojih će dvije biti premijerno izvedene – „Zrasla nam je hruškica“ pjesama i plesova Donje Voće te „Druge“, žensko kolo iz Ražanca.

 - Ovim koreografijama VFA nastavlja, kao i svake godine, osvježavati i unaprjeđivati vlastiti program, a voćanskom koreografijom nastavljamo istraživati tradicijsku kulturu i narodnu baštinu svoga kraja, te nju prezentirati na sceni - istaknuo je Pjerino Hrvaćanin, umjetnički voditelj ansambla i autor obje koreografije.

 Okosnicu programa, kao i uvijek u radu VFA, činit će koreografije pjesama i plesova sjeverozapadne Hrvatske, no ansambl će na koncertu izvesti i koreografije iz drugih etnografskih zona Lijepe naše, kao i narodne plesove Hrvata izvan domovine.

Ove će godine biti zastupljeni Gradišćanski Hrvati koreografijom „Oj nadaljski zdenci“ mlade etnologinje Jelene Tisaj. Spomenutu je koreografiju VFA prošle godine izveo na Festivalu folklorne koreografije, gdje je bila nagrađena 2. nagradom.

Zanimljivost ovogodišnjeg koncerta je ta da će program biti u potpunosti drugačiji, a jedina koreografija s prošlogodišnjeg koncerta koju će VFA ponoviti i ove godine jest spomenuta „Oj nadaljski zdenci“.

Ulaznice za koncert mogu se podići kod članova ansambla, no preostalo ih je jako malo, stoga požurite po svoje sjedalo u varaždinskom kazalištu 18. travnja.

Komentari