Gordana Lach i Željko Grahovec zaogrnut će varaždinsku 'Adventsku čaroliju' u etno ruho

Objavljeno: 16.12.2015. 18:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Arhiva eVž

Među glazbenim poslasticama na otvorenoj pozornici varaždinskog Kapucinskog trga u nedjelju, 20. prosinca u 18 sati  i domaća će popevka pronaći svoje mjesto...

Naime, na glazbenoj sceni sve prisutniji etno duo Gordana Lach i Željko Grahovec pripremili su niz, više ili manje poznatih kajkavskih pjesama. Kao gost pridružit će im se i naš Ivica Pepelko.

Ovo dvoje glazbenika prošle je godine izdalo nosač zvuka „Munine viže“. To nadasve vrijedno glazbeno izdanje obogatilo je Hrvatsku tradicijsku glazbenu scenu  s obradama 14 starih pučkih napjeva. Modernijom obradom (koju potpisuje Željko Grahovec) dobivena je jedna  sasvim nova  dimenzija prilagođena današnjim glazbenim trendovima, te je uspjela privući i pozornost mlađeg slušateljstva.

Spomenuti nosač zvuka samo je jedan od pokazatelja koliko još glazbenog kulturno blaga ima među ruralnim stanovništvom, koje je treba istražiti, zapisati, obraditi i ponuditi slušateljima. Koliko su spomenuti glazbenici vrijedni i koliko vole to što rade, pokazatelj je i prošlomjesečna osvojena nagrada za etno izričaj, na MEF festivalu održanom u Martinu na Muri.

Jednoglasni su u poruci da naše glazbeno kulturno blago zavrijeđuje puno više pozornosti i poštovanja jer time prezentiramo nas, naše djedove i naše korjene. Inače, neumorni u istraživanju starih pučkih napjeva Gordana Lach i Željko Grahovec pripremaju izdavanje svog drugog albuma . Tako bi se u travnju na tržištu mogao naći CD s obradama starih međimurskih, podravskih, prigorskih i zagorskih pjesama.

Veći dio tog novog materijala moći ćete čuti i tijekom večeri etno glazbe na Kapucinskom trgu.

Komentari