Varaždinka dobila glavnu ulogu u Gluckovoj operi

Objavljeno: 21.01.2011. 14:12

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: -

U ponedjeljak 24. siječnja u Schlosstheautru Schönbrunn u Beču održat će se premijera opere „Il parnaso confuso“ Christopha Willibalda Glucka pod ravnanjem maestra Ingomara Rainera. Hrvatskoj sopranistici Jeleni Štefanić u tom značajnom projektu dodijeljena je glavna uloga, te premijerna izvedba.

Njen nastup utoliko je prestižniji jer će premijeri prisustvovati predsjednik Austrije dr. Heinz Fischer te brojni visoki dužnosnici austrijske vlade i Europske Unije. Mlada sopranistica Jelena Štefanić istaknula je kako joj je čast i zadovoljstvo pjevat pred najvišim državnim vrhom , te „kako je ovo jedan od znacajnijih projekata u njezinoj dosadašnjoj karijeri“.

Inače, riječ je operi koja je nastala povodom vjenčanja Josepha II sa Marijom Josephom od Bavarske, a ista je također bila izvedena 24. siječnja 1765. godine te se sada nakon tristo godina vraća na identično mjesto praizvedbe. Zanimljivost je i ta da su praizvedbu pjevale, ni manje ni više, kćeri Habsburške kraljice Marije Terezije. S tog događaja nastale su i slike dvorskog slikara Johanna Frazna Greipela, a jedna od njih se danas nalazi u predsjedničkom kabinetu u Hofburgu.

Jelena Štefanić rođena je 1983. godine u Varaždinu. Nakon završene srednje Glazbene škole u Varaždinu upisuje Univerzitet za glazbu i scensku umjetnost u Beču. Iza sebe ima već ima nekoliko značajajnih projekata.



Komentari