Kralj klavira u Varaždinu: Milijun kuna vrijedan "Bösendorfer" na bini Glazbene škole

galerija-images/KLAVIR

Objavljeno: 15.04.2015. 17:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Glazbena škola u Varaždinu sudionicima Međunarodnog natjecanja pijanista – Memorijal Jurica Murai omogućit će da biraju između dva koncertna instrumenta, od kojih je jedan – Bösendorfer, kralj među klavirima...

Na bini Velike koncertne dvorane Glazbene škole u Varaždinu u utorak su postavljena dva koncertna klavira, "Steinway" koji je u vlasništvu škole i milijun kuna vrijedan "Bösendorfer".

Glazbenici će sami odabrati instrument koji im više odgovara i takve uvjete imaju samo najveća natjecanja u Europi. Od Beča do Budimpešte, ovakav privilegij natjecateljima osigurava jedino Glazbena škola u Varaždinu, naglasio je mr.sc. Davor Matačić, ravnatelj spomenute obrazovne ustanove.

- Generalni sponzor Memorijala Jurica Murai je čakovečka tvrtka "Euro Unit" koja zastupa "Yamahu", koja je nedavno postala vlasnik austrijske tvrtke "Bösendorfer". Zahvaljujući sponzoru, našim natjecateljima omogućeno je da skladbe izvode na instrumentu koji je idealan za profesionalnu upotrebu. Ti klaviri i danas se proizvode ručno, a njihov zvuk je fantastičan. Dakako, u pitanju su nijanse o kojima svaki glazbenik ima svoj sud – pojasnio je Matačić koji je i sam isprobao tipke klavira za kojeg neki kažu da je, kao "Rolls-Roys" među autima.    

Međunarodno natjecanje pijanista održava se u periodu od 19. do 25. travnja, a osim tročlanog žirija u izvođenju natjecateljskih skladbi na spomenutim koncertnim klavirima, moči će uživati i publika.

- Pozivamo našu kulturnu javnost da nam se svakako pridruži u subotu 25. travnja na završnom koncertu na kojem će nastupiti najbolje plasirani glazbenici iz više natjecateljskih kategorija. Bit će to prilika da upoznaju vrhunske glazbenike kojima će biti dodijeljene zaslužene nagrade – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole Varaždin.  
{gallery}KLAVIR{/gallery}

Komentari