Lupino najnovije rezultate svoje antropomorfne stvaralačke strasti izložio u Lisinskom

Objavljeno: 09.12.2015. 18:26

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 09:38

Foto: Stephan Lupino na otvorenju izložbe u društvu svoje djece

Kad se već ne može predstaviti domaćoj varaždinskoj javnosti, što često ističe, kontroverzni varaždinski fotograf i jedan od rijetkih umjetnika s vlastitim pravcem u svijetu, Stephan Lupino predstavlja se zagrebačkoj kulturnoj javnosti izložbom "Lupinizam", koja je postavljena za razgled do 3. ožujka 2016.  u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog...

- Premda publika to traži, u Varaždinu nisam dobrodošao zbog nekih koji se smatraju umjetnicima, a zaostali su u baroku. Lupinizam je, dakle, 300 godina ispred njihovog vremena i sto godina ispred našeg vremena. Oni to ne mogu razumjeti, baš kao ni neki drugi iz te gradske kvazielite koja ništa ne razumije - odgovorio je Lupino ukratko na pitanje zašto izlaže u Krapinsko-zagorskoj županiji, Zagrebu, diljem zemlje i širom svijeta, samo nikada ne u rodnom gradu.

Neuobičajen izlagački prostor u Lisinskom pokazao se idealnim za Lupinove skulpture iznimnih gabarita o kojima je, predstavljajući izložbu, akademik prof. Tonko Maroević rekao kako zastupaju nove oblike, nove medije i autorov stvaralački nemir.  

Lupinov nemiran stvaralački put ima stanovitu logiku. On se afirmirao kao fotograf iznimne snage i energije s posebnim osjećajem za ljudsko tijelo kao proizvodom posebne ljepote. U svojim dosadašnjim ciklusima je pokazao ne ravnodušnost prema bližnjima i svijetu. Ta je orijentacija erotska s jedne strane, a s druge sentimentalno emotivna. U svakom slučaju sada ulazi s kapitalom stečenog posla i afirmacije u jedan izazov koji odgovara njegovoj energiji da se svlada materijal da se iz drva izvuče njegov duh te da iz željeza istisne ono što taj materijal krije u sebi kao energiju – kazao je Maroević okupljenoj publici koju u svijet "lupinizma" u predvorju Lisinskog uvodi monumentalna skulptura "Vatreni ljubavnici".

Maroević je dodao da su mnoge Lupinove skulpture i slike antropomorfne jer stiliziraju ljudsko tijelo u nekim ritmovima koji su izazov čitavog njegovog oblikovanja. napomenuo je da se Lupinova djela vraćaju „totemskoj civilizaciji koja obiluje maskama i binarnim situacijama kroz tijela i odnos žena i muškarca“.



- Čak i lica su često podijeljena u jednoj simetriji koja u sebi nosi izazov da se poremeti kako bi se sačuvala dinamična ravnoteža. Čini mi se da je kod Lupina danas najinteresantniji odnos prema materijalu, željezu i drvu kao izazovima, čija ga energetska sila potiče da iz njega izvuče čak i ono arhetipsko. iz svega je vidljivo je da je Lupino ovladao leksikom i sintaksom likovnog govora i novim medijima – naglasio je Maroević dodavši kako je fasciniran Lupinovim osebujnim stolicama koje doživljava kao „negativ čovječjeg tijela“.

Na njega se nadovezao zamjenik ministra kulture Alen Kajmović koji je svojim govorom izložbu i otvorio, istaknuvši da Lupina poznaje već neko vrijeme “jer je lani organizirao izložbu u Čakovcu“.

- Kada sam dobio poziv za ovu zagrebačku izložbu znao sam kako je riječ o nečemu izuzetnom i svi izlošci koje vidimo pokazuju da je njegova vizija svijeta daleko ispred vremena u kojem živimo. Stoga ne čudi da ga često uspoređuju sa Salvadorom Dalijem i Picassom. Ovdje je izložen tek mali dio njegovog stvaralačkog opusa, a on sam o svojoj umjetnosti kaže da teži neviđenom. Zato umjetnike poput Lupina moraju podržavati sve naše institucije – rekao je Kajmović.  

Izjavio je da će Ministarstvo kulture omogućiti Lupinu da nastavi stvarati svoja djela kako bi „nastali neki novi vatreni ljubavnici“. Na kraju je ustvrdio da Lupino svojim djelima „predstavlja Hrvatsku kao malu zemlju – velikih i priznatih umjetnika“.



Predstavljanje Lupinove izložbe nastavljeno je čitanjem hvalospjeva kojeg je napisala njegova velika facebook obožavateljica Ana, koja u njemu navodi da je „Lupinizam“ prije svega ‘’priča o potrazi za davno izgubljenim domom“

- To je saga o potrazi za korijenima koji sežu do samih zvijezda. Umjetnik koji neumoljivo istražuje tko je, i odakle dolazi doživljava nepovratnu transformaciju i ne može više jednako gledati na svijet novim očima... Njegove umjetnine nalik su njegovoj duši. Lupino u njima priziva obrise izvanzemaljskih bića što izviru skrivena iz najrazličitijih materijala što im daje međudimenzionalnu ezoteričnu formu – istaknula je Ana.  

Sve okupljene koji su se mogli upoznati sa svime što Lupino već desetak godina neumorno radi u svojemm atelijeru, u nastavku programa zabavljali su Zdenka Kovačićek, Miroslav Ćiro Gašparac te Žiga i bandisti.

Komentari