Memorijal Jurica Murai: U Varaždinu počelo međunarodno natjecanje pijanista

galerija-images/Murai

Objavljeno: 19.04.2015. 10:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Nikola Kokotec

U Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu, jutros su nakon svečanog otvorenja počela prva natjecanja u sklopu Međunarodnog natjecanja pijanista – Memorijal Jurica Murai...

Na značaj natjecanja osvrnuo se Đorđe Stanetti, jedan od najistaknutijih hrvatskih pijanista, koji je ujedno član i predsjednik ocjenjivačkog suda.

- Varaždinska Glazbena škola ima fantastične uvjete i raduje me da se odlučila organizirati ovakvo međunarodno natjecanje. Ono je prvo, ali treba znati da mu je još 1985. godine prethodilo natjecanje Bach i Scarlatti koje nije u potpunosti uspjelo. Tada nije bilo puno natjecatelja, a sada ih ima čak 270 prijavljenih iz sedam zemalja – naglasio je glazbeni pedagog koji je nakon odlaska Jurice Muraja u mirovinu, preuzeo njegovu katedru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Mislim da našem Jurici Muraju, rođenom Varaždincu ovako nešto dugujemo, kazao je mr.sc. Davor Matačić, ravnatelj GŠ Varaždin u kojoj se obrazuje oko 150 učenika klavira.

- Bio sam još dijete kada je prof. Murai u našem gradu pokrenuo natjecanje Bach i Scarlatti. Akademik Murai je bio jedan od ponajboljih hrvatskih pijanista i posebno je zadovoljstvo da njemu u spomen, nakon 30 godina nastavljamo s još kvalitetnijim natjecanjem – istaknuo je Matačić.

O životu i radu pokojnog akademika okupljenima je govorila njegova bivša studentica Tamara Jurkić.

- Moja sjećanja na prof. Muraja su vrlo emotivna jer sam ga upoznala prije studija, tijekom dolaska u njegovu obiteljsku kuću na privatne satove klavira. Zapanjila me tada njegova staloženost, profinjenost, erudicija i temeljitost u svemu što je radio. Tek danas, s odmakom od 20 godina mogu razumjeti sve što nam je govorio i što je mislio. Nadam se da ćemo slavu njegovog imena nastaviti pronositi na čast glazbenoj umjetnosti – zaključila je Jurkić. 
{gallery}Murai{/gallery}

Komentari