Na kazališne daske večeras "slijeće" Zlatni zmaj iz Trsta

Piše: eVz/hnkvz.hr

Objavljeno: 12.05.2012. 16:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Hnkvz.hr

U okviru dogovorene kazališne suradnje između Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu i Slovenskoga stalnog gledališča iz Trsta, u subotu, 12. svibnja u 19:30 sati u varaždinskom HNK-u gostovat će predstava Zlatni zmaj Rolanda Schimmepfenniga u režiji Janusza Kice.

Roland Schimmelpfennig vodeći je, trenutno jedan od najizvođenijih njemačkih dramatičara koji je razvio osebujno, prepoznatljivo dramsko pismo u suglasju sa suvremenim vremenom. Radnja predstave  Zlatni zmaj odvija se oko tajlandsko-kinesko-vijetnamskog restorana u nekom zapadnoeuropskom gradu gdje pratimo dogodovštine kuhara, konobarica, gostiju i susjeda.

Tekst nudi dvostruki, glumački i sadržajni izazov. Svaki od petero glumaca igra više likova i to u naizgled apsurdnim razmjerima – koje zapravo crpi iz arhetipa starogrčkog kazališta – gdje muškarci igraju ženske uloge, a stariji pak mlađe.

Na toj se osnovi razvija aktualna priča o problematici imigracije; tekst se na svoj način, bez pretencioznog moraliziranja dotiče teme legalne imigracije, uzvišenog odnosa prema drukčijima, ravnodušnosti civilnoga društva prema pravima, do humane dimenzije i kulture izvaneuropskih susjeda.

„Što bih zaželio?“ –pitaju se u predstavi osobe između preobrazbi u kojima se prebacuju od realnih do bajkovitih likova, koji na najokrutniji način izražavaju neuravnoteženost nečovječnih međusobnih odnosa. Izazov višeslojne kazališne priče i njezine svojevrsne poetičnosti prihvatio je redatelj međunarodnog formata, Janusz Kica, koji djeluje u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Sloveniji i u Hrvatskoj.

Dobitnik je dviju Boršnikovih nagrada za režiju i tri nagrade za predstave u cjelini. U dugom popisu uloga, u predstavi igraju glumci Slovenskog stalnog gledališta iz Trsta: Romeo Grebenšek, Maja Blagovič, Lara Komar, Vladimir Jurc i Primož Forte.

Komentari