Najveći romski simfonijski orkestar stiže u Varaždin

Objavljeno: 15.04.2011. 11:30

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Najveći i najuzbudljiviji romski simfonijski orkestar "Budapest Gypsy Symphony Orchestra", u Mađarskoj poznatiji kao "Szaztagu Ciganyzenekar", odnosno „ 100 violina“ 19. svibnja stiže u Arenu Varaždin.

Ovaj je najpoznatiji romski orkestar osnovan 1985. godine u vrijeme kada je preminuo najpoznatiji mađarski romski solist Sandor Jaroka.

Na sprovod je pristigao velik broj mađarskih Roma, koji su nakon pogreba započeli sasvim spontano svirati i tako je nastao  ovaj veličanstveni Orkestar, koji je dosad gostovao na brojnim svjetskim pozornicama, od Tokia, Sydneya, Pariza, Londona do New Yorka.

Orkestar ima 100 članova - 60 članova svira violinu, 9 ih svira violu, 6 violončelo, 10 kontrabas, 9 klarinet i 6 cimbalo. Uz svirače tu su još i 25 plesača te 3 pjevača.

Repertoar koji izvode uključuje poznatu mađarsku i internacionalnu romsku glazbu od Vittoria Montia i Grigorasa Dinicua pa sve do klasičnih djela od Johannesa Brahmsa, Georges Bizeta i Johanna Straussa.

S glazbom je usklađena i odjeća članova – od stiliziranih narodnih nošnji do tradicionalnih večernjih smokinga. Ono što je posebno zanimljivo je da glazbenici sviraju napamet,  bez partitura, odnosno nota, u brzim izmjenama harmonija, boja, tempa i raspoloženja što stvara dojam slušanja "stotinu Paganinija".

Koncert organizira Max Bögl Tehnobeton, pokrovitelji su Grad Varaždin i Koncertni ured Varaždin a izvršni producent Tipo Marketing.

Ulaznice po cijeni od 100 kn za sjedeća mjesta u parteru, te 70 kuna za tribine, odnosno 80 kuna za teleskopske tribine, već sada možete nabaviti u pretprodaji na prodajnim mjestima u sustavu Eventima i putem online prodaje na www.eventim.hr.



Komentari