Navodni nastavak "Lovca u žitu" zabranjen u SAD-u

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 14.01.2011. 14:40

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: -

Knjiga švedskog autora Frederika Coltinga, koju se opisuje kao nastavak glasovitog "Lovca u žitu" J. D. Salingera, zabranjena je za objavljivanje u SAD-u i Kanadi.  Tako propisuje trenutačni ugovor između autora i ljudi koji se brinu o Salingerovoj ostavštini nakon njegove smrti u siječnju prošle godine. Još za života Salinger je zabranio objavljivanje te knjige, odnosno da se ona na bilo koji način dovodi službeno u vezu s njegovim djelom, a zbog svega je slučaj predan sudu. Šveđanin se branio da njegova knjiga, koja govori o liku zasnovanom na Salingerovu antijunaku Holdenu Caulfieldu, nije nastavak originala nego njegov književni komentar.

Međutim, prije nego je sudski spor završen, postignut je dogovor između autora i nasljednika Salingerovih prava koji su, poštujući ulogu velikog pisca, ugovorom odredili i da knjiga koju je Colting pisao pod pseudonimom John David California ne smije nositi naziv "60 godina kasnije: dolazak kroz život".

Colting je umjereno zadovoljan dogovorom jer će knjiga ipak biti objavljena u velikom broju zemalja, a posve je sigurno da će izazvati i veliko zanimanje Amerikanaca, ako ništa drugo kao knjiga koja je dovođena u kontekst Salingerova originala, vjerojatno najznačajnijeg suvremenog američkog romana.


Agencija VLM



Komentari