Do kraja godine u HNK devet premijera i "europski štih"

Objavljeno: 26.09.2011. 11:59

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: hnkvz.hr

Danas je u Klubu Europa Media varaždinskog HNK predstavljen program do kraja godine, uz goste iz Slovenije koji su najavili i prvu premijeru - Plautovu "Komediju u loncu".

Varaždinsko Hrvatsko narodno kazalište u narednoj će sezoni ljubiteljima kulture predstaviti čak devet premijera. Najavljeno je to danas na tiskovnoj konferenciji u Klubu Europa Media u HNK.

Uz tri djela u suradnji sa slovenskim autorima, od kojih je prvo na rasporedu već 7. listopada, a radi se o "Komediji u loncu" koje je pripremljeno u suradnji s Mestnim gledališčem Ptuj, na rasporedu je još šest premijera među kojima se ističu ona njemačkih autora van Mayenburga, Hübnera i Scimelpfeniga, te Norvežana Fossea.

- Ovogodišnji repertoar bazirali smo na radu s našim djelatnicima, te u suradnji sa slovenskim kolegama, a na repertoar su dosta utjecali i financijski uvjeti. Vesele me koprodukcije i sa susjedima i s mladim ljudima i nadam se da ćemo uspjeti i ove godine zadovoljiti varaždinsku publiku - rekla je ravnateljica varaždinskog HNK Jasna Jakovljević.

A da varaždinska publika voli posjet kazalištu pokazuje i broj posjeta prošle sezone, kada je 248 programa posjetilo više od pedeset tisuća posjetitelja.

Jedan od većih projekata ove sezone postavljanje je "Komedije o loncu", svevremenske komedije Tita Makcija Plauta o škrtosti izvedene na slovenskom i kajkavskom jeziku u koprodukciji s Mestnim gledališčem Ptuj.

- Veseli me da su naše i varaždinsko kazalište među prvima koji su izbrisali granicu, i da je time Varaždin već ušao u Europu. Zajedno smo napravili divnu predstavu, u kojoj smo i pomalo vidovito pokušali na smiješan i zanimljiv način prikazati što i vas čeka ulaskom u EU - rekao je Peter Srpčić, ravnatelj Mestnog gledališća Ptuj u najavi premijere.

Uz Plauta i ostale najavljene premijere, tijekom sezone reprizirat će se i djela s dramskog repertoara varaždinskog HNK kao i Dječje i lutkarske scene, a najavljen je i Festival smijeha, koji bi se trebao održati u veljači, na kojem će biti izvedene komedije Ljubomira Kerekeša uz neka gostovanja.

Usprkos financijskim poteškoćama koje ovo vrijeme donosi, ravnateljica Jakovljević najavila je i nastavak rada na obnovi zgrade HNK.

- Radit ćemo i ove godine na obnovi zgrade kazališta, stalno razgovaramo s ministarstvom kulture, pa stoga očekujemo i daljnje radove. Što se tiče ostalih programa kazališta, sa zadovoljstvom mogu reći da nastavljamo s projektima školske lektire, a već su dogovorena i gostovanja u Istri i susjednoj BiH - objasnila je Jakovljević.

Premda se štedi na svim stranama, kako kaže, uvjerena je da će se cijeli ovogodišnji program izvesti bez problema.

Program varaždinskog HNK sa svim predstavama i događanjima možete pronaći i na web stranicama kazališta na adresi www.hnkvz.hr.


Komentari