Od 18. do 21. rujna uživajte u ljepoti čipke iz raznih dijelova Europe

Objavljeno: 17.09.2014. 14:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Na 18. međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi i ove će godine, od 18. do 21. rujna, posjetitelji imati prigodu vidjeti najljepše čipke iz Hrvatske, budući će se na festivalu predstaviti svi naši vodeći čipkarski lokaliteti - Pag, Hvar, Sveta Marija, Sikirevci, Trg kraj Ozlja, Split i Lepoglava.

Osim svojih tradicionalnih izričaja i čipkanih predmeta, lepoglavske će čipkarice na festivalu, čija je ovogodišnja tema – Čipka i nakit, pokazati na koji način pristupaju suodnosu čipke i nakita. Svoje će radove izložiti Zadruga lepoglavske čipke, Udruga ekomuzeja Lepoglava i Čipkarsko društvo Danica Brössler.

Uz najljepše primjerke čipki iz Hrvatske na međunarodnom festivalu u Lepoglavi bit će prezentirani i neki od najatraktivnijih čipkarskih uradaka na temu čipke i nakita iz Belgije, Slovenije, Mađarske i Poljske, a posebno će biti predstavljene čipke iz Bosne i Hercegovine, zemlje – partnera ovogodišnjeg festivala čipke u Lepoglavi. Publika će tako imati i posebnu prigodu razgledati jedinstvene, a široj javnosti nepoznate čipkarske tehnike te izvrsne primjerke čipke iz Bosne i Hercegovine.

U Lepoglavi će tako biti izložene čipke iz Etnografske zbirke samostana – Karmel svetog Ilije, kod Buškog jezera u okolici Tomislavgrada, ali i nošnje te tekstilni predmeti ukrašeni trima čipkarskim tehnikama specifičnim za Hrvate, Srbe i Bošnjake - na iglu keranje i priplet, te necanje.
Publika će na festivalu imati prigodu razgledati i izložbu - Eho prošlosti, glasovi budućnosti, na kojoj će biti izložene replike nakita, ukrasnih predmeta i novca bosanskih kraljeva iz fundusa Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kojom se promovira izuzetno vrijedna kulturno-povijesnu baština Bosne i Hercegovine te tisućgodišnja tradicija u izradi nakita.

U lepoglavskoj crkvi Blažene Djevice Marije bit će izložena lepoglavska čipka s oltarnika i crkvenog ruha, a posebnog ovogodišnjeg festivala bit će i izložba – Nakićeno, nenakićeno – čipka na ženskome modnom priboru od 1800. do 1900. godine, iz fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt.

Sve izložbe bit će za razgled otvorene od 10 do 20 sati, a cijena ulaznica za sve izložbene prostore je 10 kuna.

Kompletan program festivala može se naći na www.cipkarski-festival.com.

Komentari