Orgulje župne crkve Majke Božje Snježne vape za obnovom

Objavljeno: 23.05.2012. 16:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Ljubescica.info

U četvrtak, 17. svibnja u župnoj crkvi Majke Božje Snježne kod Ljubešćice održana je orgulja. Kolaudacija je održana povodom njihove restauracije koju su obavili orguljari - braća Franjo Moritz i Pero Moritz iz Ilače.

Prvi spomen orguljama nalazimo 1841. godine u Kanonskim lifikacijama gdje piše: "Orgulje imaju šest registara i u dobrome su stanju". Kroz povijest su nekoliko puta zbog različitih razloga bile restaurirane i popravljanje, a posljednji put je to bilo 1994. godine.

Ovom prilikom održan je mali koncert na kojem su po nekoliko skladbi odsvirali braća Moritz koji su ujedno i orguljaši, orguljaški majstor Mijo Prskalo te orguljašica Pavica Mičuda.

Franjo Moritz odsvirao je O najsvetija i jedan preludij, Pero Moritz Tedeum i jednu improvizaciju, Mijo Prskalo Lijepa si lijepa i Tebe Boga hvalimo , a Pavica Mičuda Uskrsnu Isus i Do nebesa.

Inače, unatoč napravljenoj restauraciji zbog velikih temperaturnih razlika orgulje djelomično ne rade, odnosno rade samo tri registra te je potrebna restauracija koja uključuje promjenu svirala, sviraonika, elektromotora te prijelaz sa pneumatskog na električni sustav.

Više pročitajte OVDJE

Komentari