Pierre Hantai koncertom pod svijećama poveo Varaždince na barokno glazbeno putovanje

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 22.09.2015. 09:27

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 08:08

Foto: Siniša Sović

Uz svjetlost svijeća na početku novog festivalskog tjedna čembalist Pierre Hantai poveo je okupljene u varaždinskoj crkvi sv. Florijana na barokno glazbeno putovanje ispunjeno zvucima djela baroknih majstora-J. S. Bacha, G. F. Handela, F. Couperina i J.P. Rameaua...

>>I zvijezde Baroknih večeri imaju posebne zahtijeve: Hantaïu će prste zagrijavati kuhalom


Hantai se uz Bachovo stvaralaštvo vezao već kao desetogodišnjak, a čembalo je počeo učiti prvo kao samouk, a potom pod vodstvom američkog čembalista Artura Haasa. U godinama koje su uslijedile, Hantai se razvio u glazbenika koji surađuje s vrsnim glazbenicima i ansamblima, a voditelj je i ansambla Le Concert Francais s kojim redovito izvodi Bachove kantate i orkestralne suite.

- Velika nam je želja bila dovesti na Varaždinske barokne večeri umjetnika svjetskog glasa kakav je Pierre Hantai i drago mi je smo u tome uspjeli - naglasio je ravnatelj VBV-a Davor Bobić,  a organizatorima je zasigurno zahvalna i festivalska publika koja je imala priliku u kasnijim večernjim satima uživati u glazbi i virtuoznosti varaždinskog gosta.

Koncertom u Festivalskoj dvorani u Krapini svoju je baroknu turneju Hrvatskom u isto vrijeme završavao ansambl Il Finto Parggino, koji je nastupio na Trakošćanu, u Varaždinu, Novom Marofu, Ludbregu i Krapini, u kojoj Varaždinske barokne večeri već godinama vrlo uspješno gostuju.

Komentari