Poseban događaj u Lisinskom: Varaždinci dominantni na koncertu Hrvatskog komornog orkestra

Objavljeno: 13.12.2015. 11:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: HKO

Svečani koncert hrvatskog komornog orkestra koji će biti održan u nedjelju, 20. prosinca s početkom u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, bit će u potpunosti u znaku Varaždinaca...

Podsjećamo, Hrvatski komorni orkestar utemeljen je 1988. godine na poticaj Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika, pod predsjednikom Stankom Mlinarom. Njegov idejni začetnik, varaždinski klarinetist Anđelko Ramušćak, želio je potaknuti komorne sastave da izvode orkestralnu literaturu, te dati priliku mladim glazbenicima da se predstave i steknu prva orkestralna iskustva.

Treba istaknuti da je Orkestar u svojih 25 godina ugostio više od 600 domaćih umjetnika - kako solista tako i dirigenata, te praizveo gotovo 100 djela hrvatskih skladatelja. Orkestrom su ravnali naši eminentni dirigenti: Berislav Klobučar, Milan Horvat, Uroš Lajovic, Milan Turković, Rudolf Klepač (rođen Majerju kod Varaždina), Ivan Repušić i drugi.

Hrvatskim komornim orkestrom na svečanom koncertu u Lisinskom koji je posvećen  i 25. obljetnici Hrvatske države, ravnat će Anđelko Igrec, varaždinski skladatelj, dirigent i katedralni orguljaš, dok će na glasoviru kao solisti nastupiti pijanist Srđan Filip Čaldarović i Petra Gilming.

Zagrebačkoj kulturnoj javnosti predstaviti će se i varaždinski Katedralni zbor Chorus angelicus, čiji će članovi izvesti djela Georga Friedricha Händela. Također, Hrvatski komorni orkestar će u programu ovog svečarskog koncerta uz Beethovenov Četvrti koncert za glasovir i orkestar u G-duru op.58  i Fantazije za klavir, zbor i orkestar op. 80, praizvesti prilagođen “Tango Concertante za bayan harmoniku i gudački kvartet” varaždinskog skladatelja i direktora Baroknih večeri Davora Bobića.

- Spomenuto djelo (inače posvećeno Borutu Zagoranskom i gudačkom kvartetu Feguš – 2015. godine) ovih dana užurbano pripremam za Hrvatski komorni orkestar. Naime, na kraju će to biti “ Tango Concertante za gudački orkestar“ – rekao je Bobić za eVaraždin.

Praizvedbom Bobićeve skladbe bit će zaokružen veliki doprinos Varaždinaca ovom izuzetnom glazbenom događaju u čijem programu je predviđeno i uručenje nagrade te diploma "Milka Trnina" za 2014. godinu, koju dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika.

Komentari