Poznati fagotist Rudolf Klepač rođen je na današnji dan u Majerju

Objavljeno: 30.03.2012. 15:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Muzej grada Zagreba

Na današnji dan 30. ožujka 1913.  rođen je u Majerju kraj Varaždina fagotist i pedagog Rudolf Klepač.

Klarinet i fagot učio je svirati u srednjoj vojnoj glazbenoj školi u Vršcu te u Zagrebu. Bio je član Simfonijskog orkestra Kraljevske garde u Beogradu, u Subotici i Zagrebu, te je predavao fagot na Muzičkoj akademiji.

Nastupao je s Radijskim orkestrom i orkestrom HNK, sa Zagrebačkim duhačkim kvintetom, a bio je i solo-fagotist u Državnom simfonijskom orkestru (Zagrebačka filharmonija).

Od 1955. do 1978. godine profesor je na Akademiji za glazbu i scensku umjetnost Mozarteum te ujedno član njihovog orkestra.

Imao je bogatu međunarodnu solističku karijeru te je nastupao u Pragu, Edinburghu, Veneciji, Veroni, Beču i drugim gradovima.

Za njega su skladali Bjelinski, Kelemen, Papandopulo, Šulek i drugi kompozitori. Dobitniku više nagrada, svirka je zabilježena na gramofonskim pločama i CD-ima.

Rudolf Klepač preminuo je 1. siječnja 1994. godine u Zagrebu.

Dodajmo i to da je Marina Würth Klepač, kćerka operetne prvakinje Ruže Cvjetičanin (Zagreb, 5. veljače 1916. – Zagreb, 18. veljače 2002.) i fagotista, dirigenta i pedagoga RudolfaKlepača  darovala predmete iz ostavštine svojih roditelja Muzeju grada Zagreba.

Komentari