Doznajte sve o čuvarima varaždinskih arhivalija

Objavljeno: 25.10.2011. 13:41

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: wikipedia.org

Tradiciju institucionalnog čuvanja pisanog povijesnog gradiva dugu šest desetljeća u četvrtak će predstaviti Damir Hrelja, ravnatelj varaždinskog Državnog arhiva

Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije u četvrtak 27. listopada u 19 sati, u multimedijskoj dvorani palače Hercer, organizira predavanje pod nazivom: ''60 godina Državnog arhiva u Varaždinu''.

Tradicija čuvanja pisanog gradiva na području koje svojom djelatnošću pokriva Državni arhiv u Varaždinu seže sve do srednjeg vijeka, što se poglavito odnosi na urbana središta.

Predavanje će održati ravnatelj varaždinskog Državnog arhiva Damir Hrelja od kojeg doznajemo da je još 1950. godine osnovan Arhiv grada Varaždina kao samostalna ustanova koja radi na prikupljanju, čuvanju i obradi arhivskog gradiva.

Arhivski nukleus oko kojeg će izrasti, po količini i vrijednosti u njemu pohranjenog arhivskog gradiva jedan od znatnijih arhiva u Hrvatskoj, predstavljao je arhiv Slobodnog i kraljevskog grada Varaždina u kojem se čuvaju gradski spisi od početka 13. pa sve do 20. stoljeća.

Danas se u Arhivu čuva oko 10.000 dužnih metara arhivskog gradiva, raspodijeljenog u više od 1.000 fondova i zbirki. Ovo gradivo pokriva vremenski raspon od početka 13. stoljeća pa sve do kraja 20. stoljeća i otvara mogućnosti svestranih povijesnih istraživanja kako političkih tako i gospodarskih, kulturoloških, genealoških i dr.

Ulaz na predavanje je besplatan.

Komentari