Predstava "Legenda o sv. Muhli" na Velikoj sceni varaždinskog HNK-a

Piše: eVz

Objavljeno: 17.04.2015. 12:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Na Velikoj sceni varaždinskog HNK-a, u srijedu, 22. travnja u 19:30 sati održat će se predstava Mate Matišića "Legenda o sv. Muhli" nastala u koprodukciji Kazališta Virovitica i INK-a Pula.

Mate Matišić pripada generaciji suvremenih hrvatskih dramatičara o čijoj se dramskoj poetici nerijetko piše i govori kao o inovativnoj ili, kao što je istaknuo Leo Rafolt, „simptomatičnoj za tranzicijske devedesete“.

Kontroverza kakvu su još donedavno izazivale Matišićeve "Fine mrtve djevojke" i "Svećenikova djeca" tek je dodatna potvrda upravo goruće aktualnosti njegovih tekstova i danas; stoga i Kazalište Virovitica na svoj repertoar postavlja "Legendu o sv. Muhli".

Komedija koja je svoju praizvedbu doživjela 1988. godine najvažnije je motive preuzela iz Boccacciovog Dekamerona dok poetički i dramaturški, smještena u autorov zavičajni prostor Imotske krajine u doba srednjovjekovlja, nemalo priziva i Brešana.

Žanrovsko određenje teksta kao legende ukazuje na mješavinu nabožne i zabavne literature, religijskih vjerovanja i poganskih praznovjerja kakva su se u srednjem vijeku kroz spomenuti žanr, u usmenoj predaji, nerijetko međusobno ispreplitala i prožimala.

Takav spoj fantastike, folklora, religije i groteske ovdje dobiva i parodijsko ruho te, prizivajući renesansnu tjelesnost i senzualnost mnogo više nego topose srednjovjekovne književnosti, još jednom potvrđuje Matišića kao vrsnog komediografa.

Glavni lik, lukavi varalica Muhlo, poduzet će čitav niz spletki u cilju seksualnog zadovoljenja i novih erotskih igri...

Redatelj predstave je Dražen Ferenčina, a igraju Blanka Bart, Lana Gojak, Igor Golub, Vlasta Golub, Mladen Kovačić, Goran Koši, Mijo Pavelko, Rade Radolović i Draško Zidar.

Cijena ulaznice je 40 kuna, a možete ih rezervirati na blagajni kazališta svakim danom od 10 do 12 i od 18 do 19:30 sati na tel. 042 214 688 ili 042 200 250.

Komentari