Provjerite Imaju li varaždinski arhivisti dokaz da fotografije retuširaju stvarnost?

Objavljeno: 11.06.2012. 10:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Povodom Međunarodnog dana arhiva u prostoru DA Varaždin u utorak 12. lipnja u 11:30 sati bit će otvorena izložba „„Fotografija – istinita ili retuširana stvarnost“. Međunarodni dan arhiva u Hrvatskoj se obilježava po četvrti puta, a ovogodišnja tema „Fotografija kao dokument vremena“ ukazuje na kulturnu vrijednost fotografije kao dokumenta koji nadopunjuje pisane arhivske izvore i tako svjedoči o našoj prošlosti.

Izložene fotografije vizualno bilježe i interpretiraju zbivanja na području Varaždina i šire varaždinske regije tijekom 20. stoljeća. Svojom dokumentarnošću fotografija tako postaje značajan povijesni izvor  koji nadopunjuje pisane arhivske izvore.

>>Varaždinski arhivisti slave svoj dan izložbom Fotografija – istinita ili retuširana stvarnost

Pritom se nameće pitanje može li fotografija, unatoč vjernog bilježenja događaja, nositi u sebi i određenu neobjektivnost, može li ponekad i retuširati stvarnost.

Autori izložbe su Damir Hrelja i Kruno Sudec, a katalog  je pripremio Damir Hrelja.

- Pozivamo sve zainteresirane sugrađane, ustanove i poduzeća, koje posjeduju fotografije dokumentarne vrijednosti, da nam se jave radi njihovog evidentiranja i digitalizacije. Arhiv prikuplja sve fotografije društvenih ili privatnih događanja koje svjedoče o određenom vremenu i evidentiraju izgled i mijene Varaždina i Varaždinske županije tijekom 19. i 20. stoljeća. Posjetite nas (Trstenjakova 7) ili nazovite 098364140 (Damir Hrelja) ili 332-510 (Kruno Sudec) da dogovorimo uvjete posudbe, izrade preslika ili doniranja vaših fotografija - istaknuo je Damir Hrelja, ravnatelj DA Varaždin.

Komentari