Srijeda u Muzeju: Što kriju kripte crkve sv. Martina Biskupa u Var. Toplicama?

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 23.01.2015. 17:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: CSMB Varaždinske Toplice

Ciklus predavanja u sklopu “Srijede u Muzeju“ nastavlja se 28. siječnja u 19 sati, u palači Herzer (Franjevački trg 10). Predavanje pod nazivom Tri kripte crkve sv. Martina Biskupa u Varaždinskim Toplicama pripremila je  Spomenka Vlahović, članica Društva povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije, koje je suorganizator programa...

Crkva sv. Martina Biskupa u Varaždinskim Toplicama izgrađena je na temeljima stare srušene crkve u 15. stoljeću, a uz djelić gotičkih ostataka, zadržala je barokna obilježja iz kasnijih intervencija.

Njezin barokni interijer upotpunjavaju oltari znamenitog baroknog kipara Francesca Robbe, kao i orgulje potekle iz radionice glasovitog majstora Antoniusa Römera. Tijekom posljednje dvije godine u ovoj župnoj crkvi provedena su istraživanja, zahvaljujući kojima se došlo do zanimljivih i vrijednih arheoloških, arhitektonskih i etnografskih podataka.

O rezultatima tih istraživanja, posebice onima vezanima uz crkvene kripte, bit će riječi u sklopu Srijede u Muzeju 28. siječnja, u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin.

Predavanje počinje u 19 sati, a pripremila ga je Spomenka Vlahović, članica Društva povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije, koje je suorganizator programa.

Ulaz za sve zainteresirane je besplatan.

Komentari