Sve je spremno za 2. VAFI!

Objavljeno: 19.04.2011. 12:58

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Deset je dana do početka 2. Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih VAFI. Nakon uspješno odrađenog prvog izdanja VAFI-a koji je premašio i najoptimističnija očekivanja, organizatori su bili svjesni da ove godine organizaciju i kvalitetu moraju dići na još višu razinu. Deset dana prije početka festivala, čini se i da su u tome uspjeli.

2. VAFI trajat će od 29. travnja do 1. svibnja, a donosi čak 300 minuta animiranih filmova koje su izradila djeca i mladi iz svih dijelova svijeta. U službenoj konkurenciji natjecat će se čak 87 filmova iz SAD-a, Rusije, Kine, Tajvana, Poljske, Izraela, Srbije, Slovenije te iz nekoliko gradova Hrvatske kao što su Šibenik, Rijeka, Osijek, Karlovac, Zaprešić i Zagreb.

U Varaždin stiže i oko 50 mladih filmaša kojima će domaćini biti učenici 2. Osnovne škole i 1. Gimnazije.

O najboljim filmovima odlučit će žiri u sastavu Ana-Marija Vidaković (Hrvatska), Vanja Vlajić (Srbija) i Dan Bennet (SAD).

Filmove će te moći gledati na dvije lokacije, u Multimedijalnom centru KULT i u Palači Herzer, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Posebni gosti festivala bit će Dan Bennet, producent i osnivač Los Angeles International Children's Film Festivala i Josh Staub, animator iz Disney animation studija koji će u sklopu festivala održati i nekoliko predavanja, a najzanimljivije bi trebalo biti ono na temu „Kako do karijere u Disneyu?“ koje je namijenjeno studentima Fakulteta organizacije i informatike i Veleučilišta.

U „off programu“ festival će odati počast preminulom hrvatskom animatoru i jedinom hrvatskom dobitniku Oscara Dušanu Vukotiću, a bit će prikazani i najbolji filmovi svjetski poznatih festivala animiranog filma Animafest Zagreb i Los Angeles International Children's Film Festivala.

Vrijedi spomenuti i da je VAFI humanitarnog karaktera, odnosno da će se prikupljati sredstva za pomoć stradalima u katastrofi u Japanu.

PROGRAM 2. VAFI:

Četvrtak, 28. travnja (off program)

18:00 PALAČA HERZER – predavanje Luminus studija o reklamnim kampanjama

19:00 PALAČA HERZER – predavanje Dana Benneta (Los Angeles International Children's Film Festival) o pripovjednim tehnikama u animiranom filmu i kratkom animiranom filmu te Josha Stauba (Disney Animation) na temu „Kako do karijere u Disneyu?“.

Petak, 29. travnja

17:30 MMC KULT – službeno otvaranje festivala

18:00 MMC KULT – retrospektiva filmova Dušana Vukotića

19:00 MMC KULT – projekcija izabranih animiranih filmova za djecu prikazanih na Los Angeles International Children's Film Festivalu

20:00 PALAČA HERZER – otvaranje izložba djela Dušana Vukotića

21:00 MMC KULT – projekcija izabranih animiranih filmova za odrasle prikazanih na Animafestu Zagreb.

Subota, 30. travnja

9:00 MMC KULT – projekcija filmova u konkurenciji MINI

10:00 MMC KULT – projekcija filmova u konkurenciji MIDI

11:00 PALAČA HERZER – predavanje Josha Stauba (Disney Animation) o izradi Disneyevog filma „The Mantis Parable“

11:00 PALAČA HERZER – radionica izrade origami ždralova

12:30 MMC KULT – projekcija filmova u konkurenciji MIDI

15:00 PALAČA HERZER – predavanje Josha Stauba (Disney Animation) o izradi Disneyevih filmova „Bolt“ i „Vrlo zapetljana priča“

16:30 MMC KULT – projekcija filmova u konkurenciji MIDI

17:30 MMC KULT - projekcija filmova u konkurenciji MAXI

19:00 MMC KULT - projekcija izabranih animiranih filmova za djecu prikazanih na Los Angeles International Children's Film Festivalu

21:00 MMC KULT - projekcija izabranih animiranih filmova za odrasle prikazanih na Animafestu Zagreb.

Nedjelja, 1. svibnja

9:30 PALAČA HERZER – radionica crtanja likova za djecu i mlade koju će voditi Josh Staub (Disney Animation) i Dan Bennet (Los Angeles International Children's Film Festival)

12:00 MMC KULT – dodjela nagrada i službeno zatvaranje festivala



Komentari