U Varaždinu predstavljena pjesmarica Ane Katarine Zrinske

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 20.05.2015. 12:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: HDZ Varaždin

U atriju Starog grada u Varaždinu u utorak navečer je predstavljena pjesmarica Ane Katarine Zrinske.

Riječ je jednom od najvrednijih literarnih djela hrvatske književnosti 18. stoljeća, čiji je rukopis pronašao i od zaborava sačuvao poznati skupljač narodnoga blaga i „lutajući reporter“ Gerhard Ledić. Našavši prvu koricu knjige s potpisom Ane Katarine Zrinski, Ledić se uputio tim tragom i pronašao cijeli rukopis kojeg je 1991. godine darovao Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. U povodu 340. obljetnice smrti Ane Katarine Zrinski rukopis pjesmarice je prepisao i za tisak priredio akademik Josip Bratulić, a izdana je u nakladi Matice Hrvatske.

Na varaždinskom predstavljanju ovog iznimnog literarnog i povijesnog djela akademik Josip Bratulić istaknuo je kako Pjesmarica Ane Katarine Zrinski govori o jednom burnom povijesnom vremenu, te obitelji Zrinskih i Frankopana čija je sudbina neraskidivo vezana uz patnje i stradanja hrvatskog naroda, ali i o unutarnjem doživljaju i intimi pjesnikinje Ane Katarine Zrinski.

Predsjednik varaždinskog ogranka Matice Hrvatske Ernest Fišer govorio je o velikom trudu i izdavačkom poduhvatu kojeg se prihvatio akademik Josip Bratulić, a nekoliko pjesama objavljenih  u Pjesmarici Ane Katarine Zrinski interpretirala je poznata dramska umjetnica Hana Hegedušić.

Lijepu literarnu večer u atriju Starog grada svojim su glazbenim doprinosom začinili gitaristi Darko Rušec i Ivica Tomašković, a ovaj izniman kulturni događaj priredili su gradska organizacija zajednice žena Hrvatske demokratske zajednice koja nosi ime Katarine Zrinski, te ogranak Matice Hrvatske Varaždin.

Komentari