Uz "Režiju glumaca/Režiju uvjerenja" počinju 11. Dani performansa

Objavljeno: 07.06.2012. 13:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: renatapoljak.com

U bivšoj varaždinskoj Sinagogi večeras će biti otvoreni 11. Dani performansa. Čast da otvori ovogodišnji festival pripala je splitskoj umjetnici Renati Poljak koja će prikazati svoju video instalaciju „Režija glumaca/Režija uvjerenja“.

U svojoj  video instalaciji Renata Poljak se fokusira na motiv snijega. Tiha, neprekinuta snimka snijega koji pada i postupno prekriva pozornicu, snimljena stabilnom kamerom i bez pozadinskih zvukova osim zvuka projektora, postaje dirljiva pjesnička metafora.

Na taj način upozorava na ikonsku moć filmskih slika u predstavljanju i širenju ideologija i političkih programa i oblikovanju kulturološkog pamćenja.

Video instalacija "Režija glumaca/Režija uvjerenja" bit će postavljena u bivšoj sinagogi u Varaždinu večeras od 20 do 22 sata. Uoči prikazivanja instalacije na istom će mjestu uz kratki program biti otvoreni 11. Dani performansa.

Renata Poljak je rođena 1974. u Splitu, gdje je diplomirala kao profesorica likovne kulture, a usavršavanje je nastavila na Likovnoj akademiji École Régionale des Beaux-Arts u Nantesu, San Francisco Art Institute te MuseumQuartier u Beču, a dobila je stipendije Cite des Arts u Parisu 2007. i 2008 te prestižnu Art in General, New York 2008., nakon koje je uslijedio Skowhegan, rezidencijalni umjetnički program u državi Maine, ArtOmi u državi New York te Residency Unlimited u New Yorku 2011.

Njeni su radovi izlagani u sklopu samostalnih i međunarodnih izložbi te filmskih festivala i programa, a dobitnica je i brojnih nagrada, uključujući nagradu za kratki film Golden Black Box Short Award na berlinskom festivalu Balkan Black Box Festival, godišnje nagrade Ženskog umjetničkog centra Elektra u Zagrebu, Nagradu publike Balkan Video Federacije u Beogradu, Nagradu na Festivalu Dokumentarnog Mediteranskog filma, Široki Brijeg.

Komentari