Otvoren festival animiranog filma djece i mladih Varaždin - VAFI

Piše: evarazdin

Objavljeno: 30.04.2011. 10:47

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

U multimedijskom centru Kult u petak, 29. travnja otvoren je 2. internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin – VAFI.

O jedinstvenosti festivala i njegovom doprinosu očuvanju animiranog filma odnosno predstavljanju stvaralaštva djece i mladih govorila je Vesna Dovniković, predsjednica ASIFA-e Hrvatska i glavna tajnica Međunarodne organizacije animiranog filma. - Varaždin je predivan grad i nadam se da će zahvaljujući ovom festivalu postati jedan od svjetskih centara animacije – rekla je predsjednica ASIFA-e.

Da je VAFI sjajan festival, a Varaždin prekrasan grad  rekao je Dan Bennet, osnivač i producent ovogodišnjeg partnerskog festivala Los Angeles Children's Film Festivala. Gradonačelnik Ivan Čehok je istaknuo kako VAFI potvrđuje da se u Varaždinu, koji je među prvim gradovima u Hrvatskoj postao Grad prijatelj djece, brine o stvaralaštvu djece i mladih. Festival su otvorili organizatori Sandra Malenica, programska voditeljica i Hrvoje Selec izvršni producent.

U palači Herzer otvorena izložba Dušanu Vukotiću

Ovogodišnji je festival posvećem jedinom hrvatskom oskarovcu Dušanu Vukotiću, pa je u Kultu održana projekcija njegovih animiranih filmova – od nagrađenog Surogata do nikad prikazanog Dobrodošli na planet Zemlju. U palači Herzer je otvorena izložba  njemu u čast, a izložene su fotografije koje prikazuju dio njegova života i nagrade koje je dobio te slike iz njegovih filmova, a posebnost je njegova knjiga snimanja u pravoj veličini, u kojoj se vidi koliko su Vukotiću pri stvaranju filmova bili važni detalji. Izložbu je otvorio veteran zagrebačke škole animiranog filma i Vukotićev prijatelj Borivoj Dovniković – Bordo, ujedno i partner prošlogodišnjeg VAFI-ja.

U Kultu je prikazan i izbor animiranih filmova sa partnerskog festivala iz Los Angelesa, a organizatori su oduševili Benetta poklonivši mu statuu Vafi. U večernjem terminu u Kultu je održana projekcija animiranih filmova za odrasle iz arhive Animafesta.


U subotu 87 animiranih filmova

Od 9 ujutro sve do 18 sati u pet službenih projekcija će biti prikazano 87 odabranih animiranih filmova, koje se u tri kategorije Mini, Midi i Maxi natječu za statuu Vafi. O tome će ove godine odlučivati Ana-Marija Vidaković,  članica ASIFA-e iz Zagreba, Vera Vlajić, predsjednica Udruženja filmskih umjetnika Srbije te predsjednik žirija Dan Bennet, producent i osnivač partnerskog festivala.

Uz to, danas će u palači Herzer animator iz Disneya Josh Staub od 11 sati govoriti o nastanku svog filma The Mantis Parable koji mu je donio posao u Disneyu, a u 15 sati održat će predavanje o animacijskom procesu u Boltu i Vrlo zapetljanoj priči.

U 11 počinje u palači Herzer i radionica u Klinfo kutku gdje će djeca moći bojati najveće bojanke, a  svi zainteresirani naučiti izrađivati origami ždralove te doznati nešto više o Japanu.  Uz Japan, koji bi trebao biti partner VAFI-ja iduće godine,  je vezana i ovogodišnja humanitarna akcija. U suradnji s Crvenim križem Varaždinske županije prikupljaju se donacije za stradale u katastrofalnom potresu i tsunamiju u Japanu.

Komentari