Varaždin: Doule pozivaju na besplatnu projekciju filma “Microbirth“

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 02.11.2014. 10:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Varaždinske doule Tihana Glavica, Antonela Brajković Cesar i Katarina Levatić pozivaju sve zainteresirane građane na besplatnu projekciju filma "Microbirth" u Kinu Galerija i CineStar...

Riječ doula dolazi iz grčkoga jezika i znači - žena koja služi, a sada se taj naziv koristi za educiranu i iskusnu profesionalku koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i netom nakon poroda; ili koja pruža emocionalnu i praktičnu potporu tijekom razdoblja babinja.

Dokumentarni film Microbirth predstavlja pogled na porod iz sasvim nove perspektive – kroz leću mikroskopa. Budući da u crijevima, ustima, na koži i drugim dijelovima tijela svakog zdravog čovjeka živi više od 100 trilijuna mikroorganizama, taj je mikrobiom presudan za naše zdravlje, a narušena ravnoteža može uzrokovati ozbiljne bolesti poput astme, dijabetesa tip 1, celijakije, pretilosti te drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Istražujući najnovije znanstvene spoznaje, Microbirth otkriva kako način na koji se rađamo potencijalno može utjecati na oštećenje mikrobioma, što liječnici i roditelji mogu poduzeti kako bi se spriječila ta oštećenja, te upozorava da ćemo, ukoliko ne učinimo ništa, ugroziti cjeloživotno zdravlje naše djece, budućih generacija pa i cijelog čovječanstva.

Film je ustupila Hrvatska udruga doula, a ovog su puta varaždinske doule organizirale čak dvije besplatne projekcije u dva kina u Varaždinu, u Kinu Galerija (bivše kino Gaj) u utorak 11. studenoga u 18 sati, te u CineStar kinu u ponedjeljak 17. szudenoga u 16 sati.

Komentari