Muzej hrvatskog vatrogastva

Varaždinci pohrlili vidjeti izložbu Damira Hoyke (i saznajte što sve još)

Objavljeno: 30.01.2016. 16:00

Zadnja izmjena: 15.02.2016. 17:30

Muzej hrvatskog vatrogastva je u Noći muzeja otvorio vrata za 850 posjetitelja zainteresiranih za povijest hrvatskog vatrogastva. U sklopu manifestacije otvorena je izložba fotografija "Crna šuma" priznatog hrvatskog fotografa Damira Hoyke...

Serija fotografija je nastala na Pelješcu nakon katastrofalnog prošlogodišnjeg požara, a autor je kroz medij umjetničke fotografije želio upozoriti publiku na važnost odgovornog ponašanja pojedinca.

- Nakon što sam prošloga ljeta vidio posljedice koje je požar ostavio na okoliš ovog predivnog poluotoka, odlučio sam nešto poduzeti. Kontaktirao sam Hrvatsku vatrogasnu zajednicu te smo dogovorili projekt u kojem ćemo ciklusom umjetničko-dokumentarnih fotografija naglasiti nužnost prevencije protiv požara i ujedno podići svijest o važnosti šume i prirode - rekao je Hoyka na otvaranju izložbe i dodao kako su fotografije ujedno i zahvala vatrogascima za sav posao koji rade, izlažući svoj život kako bi zaštitili nečiji tuđi.

Na samom otvaranju izložbe nekoliko riječi o projektu su rekli voditelj Muzeja Vedran Runjić, urednica časopisa "Vatrogasni vjesnik" Nina Francetić te načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice koji je i otvorio izložbu. 

Cijeli projekt je financiran sredstvima EU projekta Holistic čija je svrha primijeniti niz mjera za sprječavanje šumskih požara, a nakon Varaždina, izložba će biti postavljena u muzejima i galerijama diljem Hrvatske kako bi bilo što dostupnija javnosti.

U stalnom postavu Muzeja građani su se kroz predstavljene predmete, fotografije i dokumente upoznali s načinom rada u vatrogastvu od polovice 19. stoljeća do danas. Poseban interes su građani iskazali za predmete vezane za život i rad dvojice najznačajnijih ličnosti iz hrvatskog vatrogastva druge polovice 19. i početka 20. stoljeća: oca hrvatskog vatrogastva Gjure Stjepana Deželića i učitelja hrvatskog vatrogastva Mirka Kolarića.

Pripadnici Prvog hrvatskog vatrogasnog zbora u Varaždinu prezentirali su zainteresiranim posjetiteljima vatrogasnu opremu i vozila te odgovarali na pitanja o poslovima koje obavljaju vatrogasci. Za najmlađe je organizirana radionica bojanja motiva iz vatrogasne slikovnice, a postavljena je i izložba dječjih literarnih i likovnih radova na temu vatrogastva.

Pogledajte galeriju fotografija: 

Komentari