"Varaždinska kovnica Sorlini" od 4. prosinca u palači Herzer

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 28.11.2013. 11:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

U varaždinskoj palači Herzer 4. prosinca u 19 sati bit će otvorena izložba pod nazivom "Varaždinska kovnica Sorlini".

Kako stoji u najavi, na izložbi će se predstaviti djelovanje ove radionice u Varaždinu u doba njezinih vlasnika Frana i Valtera Sorlinija, odnosno od osnutka 1896. pa do zatvaranja 1946. godine, kada im je imovina konfiscirana, a strojevi i dio radnika preseljeni u Zagreb, u današnju tvornicu IKOM.

Radionica Sorlini u početku se, uz trgovinu, bavila jednostavnim poslovima filigranskog ukrašavanja predmeta, dok je u industrijskoj fazi proizvodila i odlikovanja najvišeg stupnja za potrebe Kraljevine Jugoslavije. Pored prikaza povijesti obitelji Sorlini, naglasak izložbe je na proizvodnome opusu radionice koji obuhvaća medalje, znakovlje, militariju, značke, plakete i odlikovanja izrađene za vojne, civilne i crkvene potrebe.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i sponzorskim sredstvima, a njezin pokrovitelj je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Organizatori izložbe su Gradski muzej Varaždin i Varaždinski klub kolekcionara.

"Varaždinska kovnica Sorlini" za razgled je postavljena do 6. veljače iduće godine, a svake posljednje subote u mjesecu tijekom njezina trajanja (28.12.2013. i 29.01.2014.) ulaz je besplatan.

Komentari