Na međunarodnom festivalu

Varaždinski folklorni ansambl odlazi na šestodnevnu turneju Belgijom

Objavljeno: 21.03.2016. 17:41

Foto: VFA

Varaždinski folklorni ansambl ovogodišnje će uskršnje praznike provesti na šestodnevnoj turneji Belgijom gdje će od 24. do 29. ožujka sudjelovati na međunarodnom folklornom festivalu Paasfeesten u gradu Leuvenu nedaleko Bruxellesa.

VFA je na istom festivalu sudjelovao 2004. godine, stoga je ovo prilika da se obnovi staro prijateljstvo, kao i potvrda da su folkloraška prijateljstva zaista posebna i dugovječna.

Paasfeesten se tradicionalno od 1975. godine održava uvijek za vrijeme Uskrsa. Festival zajednički organizira nekoliko lokalnih folklornih skupina – Reuzegom, Rozemarijntje, 't Havermeuleke i Carpevento, uz podršku lokalnih i regionalnih kulturnih i turističkih institucija. Kvalitetu festivala prepoznala je i međunarodna organizacija CIOFF, podružnica UNESCO-a za folklornu umjetnost koja okuplja brojne svjetske festivale folklora. Oni najbolji među njima, poput Paasfeestena, nose oznaku službenih CIOFF festivala, a upravo na takvim festivalima VFA već godinama sudjeluje.

Ove će godine, uz VFA, na festivalu sudjelovati grupe iz Češke, Italije i Portugala, kao i nekoliko lokalnih skupina. Uz nastupe na glavnoj festivalskoj pozornici u sklopu lokalnog Rijschool, VFA će izvesti i prigodan program na uskršnjoj misi te sudjelovati u paradama na ulicama Leuvena na kojima će ambasadore Varaždina pratiti tisuće građana.

Na ovoj će se turneji varaždinski folkloraši predstaviti s nekoliko koreografija plesova i pjesama Hrvatskog Zagorja i Međimurja te vokalno-instrumentalnim repertoarom pjesama iz raznih krajeva Hrvatske. Bogat program pripremili su plesni voditelj Tim Hrvaćanin i voditelj tamburaške sekcije Matija Auker pod budnim okom umjetničkog voditelja Pjerina Hrvaćanina. Za obnovljen vokalni repertoar i njegovo uvježbavanje zaslužna je voditeljica pjevanja Maja Delić.

 

Komentari