za 20. obljetnicu

Varaždinski folklorni ansambl u Njemačkoj će predstaviti pjesme i plesove hrvatskih krajeva

Objavljeno: 28.06.2018. 11:49

Zadnja izmjena: 28.06.2018. 11:53

Varaždinski folklorni ansambl sudjelovat će od 29. lipnja do 2. srpnja na 65. Međunarodnom festivalu folklora u njemačkom gradiću Kröv na rijeci Mosel. Povijesni gradić središte je istoimene regije koja je poznata po vinarstvu, a i sam festival - 65. Internationales Trachtentreffen der Mosel in Kröv - podnaslovljen je kao festival vina i folklora.

VFA će na festivalu sudjelovati uz folklorne skupine iz Egipta, Perua, Švicarske, Nizozemske, Belgije, Luksemburga i Portugala, a osim folklornih skupina, za program će biti zaduženi i brojni glazbeni sastavi, a birat će se i Kraljica vina.

Specifičnost je festivala da se nastupi održavaju na pozornici koja pluta na rijeci Mosel koja izvire u Francuskoj, a ulijeva se u Rajnu, a osim nastupa na glavnoj festivalskoj pozornici, Varaždince očekuju i mimohodi kroz pitoreskni njemački gradić.

VFA će njemačkoj publici prikazati plesove i pjesme Hrvatskoj Zagorja, Međimurja, Turopolja i Hrvata Bunjevaca, a plesni dio programa uvježbao je Tim Hrvaćanin, tamburaški sastav Matija Auker, dok je za cjelokupni dojam zaslužan umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin.

Ansambl je do sada nekoliko puta sudjelovao na međunarodnom festivalu folklora u Njemačkoj i to u Schwalenbergu (2008., 2012. i 2016.), a davne 1999. godine sudjelovao je i na festivalu Danetzare u Erfurtu. Bilo je to prvo međunarodno gostovanje u povijesti ansambla osnovanog 1998. godine, pa će ove jeseni VFA proslaviti i 20. obljetnicu rada. 

 

Komentari