Varaždinsko sijelo Braće Hrvatskog Zmaja u ozračju domoljublja i predanosti znanosti

Objavljeno: 28.11.2015. 11:25

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 11:38

Foto: Nikola Kokotec

Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja" zmajskih stolova Međimurske, Koprivničko - križevačke, Krapinsko - zagorske i Varaždinske županije okupila se danas na tradicionalnom 17. zmajskom sijelu u multimedijskoj dvorani palače Hercer...

U rano ujutro položen je vijenac u Varaždinskim Toplicama podno Spomenika o proglašenju hrvatskog jezika službenim, autora Ivana Rabuzina. Nakon toga, druženje je nastavljeno u palači Hercer gdje je organiziran skup Hrvatske obljetnice.

Sijelo se održava svake godine u studenome u Varaždinu. Ranijih godina okupljali smo se u Varaždinskim Toplicama u kojima je prije 17 godina podignut Spomenik hrvatsko jeziku kojeg je potaknula Družba na čelu s pokojnim Ivanom Rabuzinom, podsjeća Miroslav Klemm, umirovljeni kustos i muzejski savjetnik GMV-a.



- U Toplicama je tada održavano sijelo i znanstveni skup Hrvatske obljetnice. No, s vremenom se pokazalo da je Varaždin na boljoj lokaciji i zato su naša braća danas ovdje kako bi obilježili značajne događaje ili osobe iz hrvatske povijesti – naglasio je Klemm.

Dodao je da “Braća Hrvatskoga Zmaja" to čine iz domoljublja i ljubavi prema znanosti.

- Današnja izlaganja odnosit će se na značajne obljetnice , književnost i povijest. Ivan Zvonar, Zmaj Čičanjski, govorit će o grešniku pokajniku u kajkavskoj usmenoj književnosti, zatim Valentin Puževski, Zmaj od Kalnika, o eksperimentalnoj osnovnoj školi Jordanovac u Zagrebu, Marijan Machala, Zmaj Oriovački III., u povodu 20. obljetnice djelovanja o Zmajskom stol Krapina, Miroslav Klemm, Zmaj Trešnjevački, o važnoj 90. obljetnici osnutka Gra­dskog muzeja Varaždin, te na kraju pripravnik Družbe Vladimir Huzjan o 80. obljetnici postavljanja spomenika kralju Aleksandru Karadordeviću na varaždinskom Korzu – rekao je Klemm.

Inače, u svojim redovima Braća Hrvatskog zmaja imaju povjesničare, gospodarstvenike, ljude koji se bave različitim djelatnostima, ističe novomarofski poduzetnik Zlatko Meštrić.



- Družba je otvorena za sve one koji imaju ljubav i volju graditi i raditi za Domovinu. Za to je potreban široki spektar struka koje su između ostalog prisutne u odgoju i obrazovanju – rekao je Meštrić.

Nakon završetka znanstvenog skupa sva izlaganja bit će objedinjena i tiskana u knjizi Hrvatske obljetnice 2016/2017.

- Takva kvalitetna izdanja potrebna su i moraju biti dostupna hrvatskoj javnosti kako bi mogla pratiti događanja koja su značajna za našu povijest i kulturu – zaključio je Meštrić.


 

Komentari