Večeras u HNK pogledajte predstavu Majka i dijete Jona Fossea

Piše: eVz/Hnkvz.hr

Objavljeno: 23.05.2012. 09:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Hnkvz.hr

U srijedu, 23. i petak, 30. svibnja u 19 sati na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu izvodi se predstava Majka i dijete norveškog dramatičara Jona Fossea u režiji Daria Harjačeka. Predstava Majka i dijete obuhvaća četiri Fosseove jednočinke: Majka i dijete (1997), Popodne (2000), Posjet (2000), Spavaj, dijete moje, spavaj (2000). Hrvatska premijera predstave održana je u petak, 20. travnja u 2012.

Dramaturginja je predstave Vesna Kosec-Torjanac, scenograf Leo Vukelić, kostimografkinja Doris Kristić, tekstove je preveo Dubravko Torjanac, a asistentica redatelja je Sunčana Zelenika Konjević.

U predstavi nastupaju: Ljiljana Bogojević, Mirjana Sinožić, Gordana Slivka, Mitja Smiljanić, Leona Paraminski, Robert Plemić, Ozren Opačić, Sunčana Zelenika Konjević, Hana Hegedušić, Zdenko Brlek, Zvonko Zečević i Matija Kezele.

Jon Fosse najprevođeniji je i najizvođeniji norveški dramski pisac poslije Henrika Ibsena. Po mišljenju mnogih kritičara jedna je od najintrigantnijih osobnosti suvremene dramske književnosti: dramatičar, pjesnik, esejist, romanopisac, postmodernist i razorni protivnik psihološkog realizma (ili naturalizma).

Projekt radnog naslova Majke i djeca zamišljen je kao povezivanje dvaju vrlo sličnih metafizičkih koncepcija, one norveškog dramatičara Jona Fossea i hrvatskog slikara Miljenka Stančića.

Čitajući dramska djela Jona Fossea u psihološkom, ali i doslovno prostornom smislu uvijek se krećemo kroz prostor margine, provincije, osamljenosti, duhovne izolacije.

S druge pak strane Miljenko Stančić u svojim najboljim djelima na neobičan način ocrtava obrise jednog grada, daje mu zasanjani karakter koji spaja provincijsku usporenost i neki nedefinirani ljudski strah od života i smrti.

Stančićeve slike Varaždina duhovno su tkivo samog  grada. I stoga za Fosseova dramska djela gotovo da ne postoji idealnije scenografije od Stančićeva Varaždina. Varaždin, ne samo kao mjesto igre, mjesto na kojem se događaju scene iz Fosseovih drama, nego i kao mjesto u kojem se ti dramski tekstovi izvode.

Postoji cijela serija Stančićevih slika koje nose naslov Majka i dijete. Današnji svijet, barem onakav kakvim nam ga pokazuje Jon Fosse, sve nas čini djecom, vječitom djecom koja jedino i isključivo teže za tim trenutkom ponovnog iskustva mira i sigurnosti roditeljskog zagrljaja. A čovjek nikako da ostane dijete…

Komentari