Vinorodni kraj

Foto - Stričak uručio priznanja najboljim vinarima ludbreškog kraja

Objavljeno: 10.03.2024. 09:58

Zadnja izmjena: 10.03.2024. 10:04

U Društvenom domu u Hrženici u Općini Sveti Đurđ varaždinski župan Anđelko Stričak uručio je priznanja najboljim vinima na 12. po redu Izložba vina ludbreškog kraja, koju je organizirala Udruga vinogradara i vinara 'Grački grozdek'.

Izložbu vina ta je udruga jučer organizirala u suradnji sa četiri općine - Sveti Đurđ, Martijanec, Mali i Veliki Bukovec i uz podršku Varaždinske županije, a izložbu je otvorio Stričak, priopćeno je iz danas Varaždnske županije.

- Gotovo svako četvrto vino na ovoj, ali i ostalim izložbama koje se održavaju diljem naše županije dobitnik je zlatne medalje. To najbolje govori s koliko ljubavi i pažnje naši vinogradari i vinari rade u svojim vinogradima. Kaže se da iznimka potvrđuje pravilo, a ovdje u Općini Sv. Đurđ tj. iznimka su prave 'gorice', a pravilo je da ima kvalitetna vina. Vinogradarima nije problem putovati 10 - 15 kilometara do svojih vinograda te im se s puno truda i umiješnosti posvetiti – rekao je župan Stričak. Ujedno, pozvao je vinogradare, voćare, OPG-ovce, poljoprivrednike da se jave na Javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi kojeg će Varaždinska županija uskoro raspisati.

Najbolja vina

Na ovogodišnju izložbu pristiglo je 177 uzoraka, a šampionom je proglašeno suho vino rizling rajnski Nevena Banjkovca, koje je ujedno i najbolje vino Općine Sv. Đurđ. Najbolje ocijenjeno vino Općine Martijanec je muškat žuti Damira Brunčića. Najbolje vino Općine Mali Bukovec je graševina Ivana Jerena, a graševina Marija Zembera je najbolje vino u Općini Veliki Bukovec. Najbolje ocijenjeno jako alkoholno piće je vinjak destilerije Rakije sa sjevera.

Komentari