bogojavljenje

Danas je blagdan Sveta tri kralja, ujedno i završetak božićnih blagdana

U našim krajevima svetkovina Bogojavljenja ili Sveta tri kralja obilježena je s nekoliko običaja...
Objavljeno: 06.01.2023. 09:05

Zadnja izmjena: 06.01.2023. 09:05

Foto: Arhiva

Iako su neki već dan nakon Božića maknuli blagdanske ukrase, većina se svom božićnom drvcu divi do 6. siječnja, odnosno blagdana Sveta tri kralja ili Bogojavljenja.

Po kršćanskoj tradiciji, blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje slavi se 6. siječnja te znači objavu Boga čovječanstvu u ljudskom liku - u osobi Isusa Krista. Riječ je o svetkovini Božje objave u kojoj se spominje pohod trojice mudraca, Isusovo krštenje te Isusovo čudo na svadbi u Kani Galilejskoj. U hrvatskoj tradicijskoj kulturi Sveta tri kralja označavaju svršetak božićnoga vremena.

U našim krajevima svetkovina Bogojavljenja ili Sveta tri kralja obilježena je s nekoliko običaja. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj raširen je "križec", kako se naziva blagoslov kuće. Za tu je priliku cijela obitelj na okupu, a kuća dobro očišćena kako bi spremno dočekali svećenika i blagoslov. Također, jedan od običja je vezan uz blagoslov vode, odakle i naziv Vodokršće. Dan uoči Sveta tri kralja u crkvi svećenik blagoslivlje vodu. Iz svake kuće jedna od žena dolazila bi u crkvu po blagoslovljenu vodu, a tom bi vodom domaćin kuće poškropio kuću, gospodarske zgrade, polja, voćnjake, vinograde i stoku.

Komentari