saznajte

eTV - Ako imate ove simptome, HITNO se javite u novi objekt Opće bolnice Varaždin!

Objekt sadržava internu, infektologiju, kirurgiju, otorinolaringologiju, neurologiju, urologiju i okulistiku. Ipak, dr. Zoran Antončić naglašava kako je vrlo važno da se javljaju samo hitni pacijenti s, primjerice, jakim bolovima, povraćanjem, crnom stolicom, teškim povredama i slično...
Objavljeno: 07.03.2023. 11:22

Zadnja izmjena: 07.03.2023. 11:30

Veliku pažnju javnosti prošlog tjedna privukao je obilazak Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, vrijednog više od 3,1 milijuna eura, a danas smo saznali detalje o ovom objektu koji se otvara za otprilike mjesec dana. 

Objekt sadržava internu, infektologiju, kirurgiju, otorinolaringologiju, neurologiju, urologiju i okulistiku. Ipak, dr. Zoran Antončić naglašava kako je vrlo važno da se javljaju samo hitni pacijenti s, primjerice, jakim bolovima, povraćanjem, crnom stolicom, teškim povredama i slično. 

- Računa se da bi moglo doći između 100 do 200 ljudi, što je jako puno . Vi tog čovjeka morate trijažirati, pregledati, izvaditi krv, napraviti dijagnostičke pretrage, što traje. Ako na internu dolazi 50 ljudi, od toga imate oko 15 prijema, što znači da 40 ljudi ide doma jer nisu trebali doći u OHBP. Nek dođu zbilja oni kojima je nužna hitna obrada i terapija. Što se tiče opreme, mislim da je skoro sve došlo, čeka se još papirologija od ministarstva pa nakon toga slijedi otvorenje unutar mjesec dana - rekao je.

'Samo hitni pacijenti'

Doktor je odgovorio i koji su to hitni slučajevi koji se mogu javljati u novoizgrađeni objekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. 

- Svi pacijenti koji dolaze u ambulantu hitnog prijema moraju biti hitni pacijenti. Dakle, drugi pacijenti koji trebaju nekakvu skrb ili pregled moraju  to obaviti kod svojeg liječnika. Ambulanta opće prakse i dalje radi, a u bolničkom krugu subotom i nedjeljom imate ambulantu opće prakse. Ako pacijent ima neke kronične probleme koje nije riješio tijekom tjedna, to može riješiti u ambulanti opće prakse. Kod trijaže u hitnom bolničkom prijemu pacijenti se gledaju po stupnju hitnosti, a ne po trenutku dolaska. Ako bude previše pacijenata preopteretit će se sustav - dodaje.

'Boksevi za pregled pacijenata'

U OHBP-u će raditi liječnici i prvostupnici radiološke tehnologije, svi specijalizanti Opće bolnice, medicinske sestre i tehničari, administratori, spremačice i pomoćno osoblje - nosači, a glavna medicinska sestra, dr. Nevenka Ivek pojasnila je kako će izgledati prijem pacijenata. 

- Mi ćemo sada imati situaciju da ćemo pacijente smjestiti u bokseve za pregled i naši će lijećnici dolaziti u boks pregledati pacijenta, odrediti koji dijagnostički i terapijski zahvati su za tog pacijenta potrebni. Također, ako naš liječnik u OHBP-u procijeni da pacijent treba specijalistički pregled, npr. pregled psihijatra, on će ga pozvati kako bi pregledao tog pacijenta - pojasnila je Ivek.

U Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, kako napominju, neće biti tri odjela - Pedijatrije, Psihijatrije i Ginekologije zbog specifičnosti tih odjela, nego će se pacijenti i dalje zaprimati unutar tih odjela.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali glavna medicinska sestra Nevenka Ivek i voditelj OHBP-a dr. med. Zoran Antončić pogledajte ovdje:

 

Komentari