okolnosti idu u prilog

eTV - Naša geotermalna elektrana postaje strateški interes države i biti će najveća u ovom dijelu Europe?

Nakon što su istraživanja završila i potvrdilo se kako postoje sve mogućnosti, na red dolaze financije, a mogla bi se uključiti i država...
Objavljeno: 29.11.2023. 13:50

Zadnja izmjena: 29.11.2023. 13:50

Varaždinska županija nalazi se na korak do ostvarenja potencijalno najveće geotermalne elektrane u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Nakon što su istraživanja završila i potvrdilo se kako postoje sve mogućnosti, na red dolaze financije, a mogla bi se uključiti i država.

- Takva elektrana koštati će između 50 i 60 milijuna eura, Županija i Općina Mali Bukovec nemaju taj kapital, međutim dodatnim angažmanom našeg župana projekt je ušao u sastav Sporazum za Sjever, a pregovaramo i s Vladom da projekt bude od strateške važnosti za RH, čime bi nam bili na raspolaganju EU novci, ne samo bespovratni nego i zajmovi – kaže Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec, koji je u današnjoj emisiji gostovao u ime župana Anđelka Stričaka, a na projektu radi još od 2003.

Izgradnja do kraja sljedeće godine?

Ono što sada slijedi otkrio nam je direktor tvrtke Bukotermal, Alen Požgaj

- Trenutno slijedi glavni projekt razvoja i eksploatacije. Utvrdili smo postojanje geotermalnog vodonosnika. Trebamo pametno isprojektirati na koje sve načine možemo vodu dohvatiti i plasirati u našu buduću elektranu. Slijedi nam i samo projektiranje elektrane koje će trajati sigurno nekoliko mjeseci do ishođenja građevinske dozvole i ja se toplo nadam da ćemo to u sljedećoj godini uspjeti realizirati. Ako će sve ići svojim tijekom i uz naš 200-postotni angažman, sljedeće godine moglo bi se početi i graditi.

'Izgraditi je moguće u nekoliko mjeseci'

Jednom kad se osiguraju sredstva i svi drugi preduvjeti, samu elektranu moguće je napraviti poprilično brzo.

-  Da bismo mogli takvu elektranu izgraditi moramo isprojektirati i nove buštine, a sama elektrane je kompaktno postrojenje koje se na temelju paramatara koje smo dobili ovim istraživanjem može jako brzo izgraditi i postaviti u dogovoru s proizvođačem. Govorimo o svega nekoliko mjeseci – zaključuje Marković.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković i direktor tvrtke Bukotermal Alen Požgaj, pogledajte ovdje:

 

Komentari