svijet se mijenja...

eTV - U MEC-u sve više odlikaša i djevojčica, 75 posto maturanata upisuje fakultete iako 'ne moraju'

Danas su problemi s kojima se Elektrostrojarska i slične škole zapošljavju druge naravi. Da nije došlo do promjene zakona - teško bi mogli održati razinu kvalitete zbog sve većeg jaza u plaćama između privatnog i javnog sektora...
Objavljeno: 22.11.2023. 11:41

Popularni MEC polazi sve više djevojčica, te sve bolje ocjene postižu učenici u trogodišnjim zanimanjima (što nekoć nije bio slučaj), a to nisu jedine promjene.

Izjavio je to danas u eTV studiju ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos, govoreći o velikoj promjeni trendova.

- Sedamdeset i pet posto naših maturanata upisuju visoke škole i fakultete. To je daleko iznad prosjeka države i nama potvrda da radimo dobro, jer ti učenici nisu pod pritiskom da „moraju“. Netko tko je dobar robotičar, automatičar ili mehatroničar bez brige se nakon MEC-a može zaposliti i imati jako, jako dobru plaću – kaže Kos.

'Sve veći jaz u primanjima'

Danas su problemi s kojima se Elektrostrojarska i slične škole zapošljavju druge naravi. Da nije došlo do promjene zakona - teško bi mogli održati razinu kvalitete zbog sve većeg jaza u plaćama između privatnog i javnog sektora.

- Dobra stvar je po meni što nastavnici imaju moućnosti do 67 godine raditi u školi ako žele. Mi se u strukovnim školama susrećemo s problemom da nemamo inženjera elektrotehnike, odlaze nam ljudi u mirovinu. Ovo je neko prijelazno rješnje, a trajno će se morati naći. Mi imamo kolege koji su otišli u mirovnu, ali još uvijek rade jer ne bi tko imao držati nastavu, odnosno održati razinu kvalitete, što je još bitnije – kaže ravntelj, no zaključuje kako bi sve bilo mnogo teže da nije stava i obrazovne politike Varaždinske župnije.

'Moramo biti sretni gdje živimo'

- Mislim da mi svi u školama moramo biti sretni jer živimo u Varždinskoj županiji. Nije svugdje tako dobra situacija. Puno pričamo s drugima. Od ukupnog proračuna župnije, više od 50 posto se ulaže u obrovanje i škole. Postoji jedna jasna vizija i strategija što hoćemo, kamo idemo i to je jako dobro.

Cijelu emisiju u kojoj gostovao ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos pogledajte ovdje:

 

Komentari