Varaždinska županija 

Foto - Nova akcija sadnje biljke kebrač provedena na nekoliko lokacija uz Dravu

Objavljeno: 30.11.2023. 13:13

Zadnja izmjena: 30.11.2023. 13:17

Javna ustanova Priroda Varaždinske županije ovoga je mjeseca na nekoliko lokacija uz rijeku Dravu provela sadnju biljke kebrač, gotovo izumrle vrste koja je na području Europe rasla od ledenoga doba, a pridružili su im se partneri iz projekta "Drava Life", stručnjaci iz Austrije i Mađarske, izvijestili su iz Varaždinske županije.

Kebrač (Myricaria germanica) je grmolika biljka koja je nekad bila česta na dravskim sprudovima, dok je danas gotovo u potpunosti nestala te se smatra kritično ugroženom vrstom s visokim rizikom od izumiranja. U Hrvatskoj raste na svega dvije lokacije, od kojih je jedna šljunčara Turnišće u Sračincu u Varaždinskoj županiji.   

- Posebnost ovogodišnje akcije jest da je za sadnju korišteno 30 mladih sadnica koje su uzgojene u našoj županiji, u rasadniku Srednje škole Arboretum Opeka u Marčanu. Sadnice su uspjeli uzgojiti iz reznica matičnih biljaka koje su uzete iz prirode na području šljunčare Turnišće. Na to smo iznimno ponosni. Treba istaknuti da smo za sve aktivnosti dobili dopuštenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja s obzirom da se radi o strogo zaštićenoj vrsti Republike Hrvatske - rekla je ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar.   

Inače, pokušaja vraćanja kebrača na prirodna staništa rijeke Drave bilo je i  2018. i 2019. godine u okviru projekta „Drava Life“ te 2022. godine, no nisu bili uspješni, ponajprije zbog promijenjenih uvjeta staništa i ekstremnih vremenskih pojava, navodi se u priopćenju.

Komentari