pod jednim uvjetom

Hoće li uskoro krenuti cijepljenje u školama? Evo što kažu epidemiolozi

Objavljeno: 03.11.2021. 09:42

Zadnja izmjena: 03.11.2021. 09:42

Foto: Ilustracija

Unatoč najavama ovog ljeta kako će se cijepljenje protiv covid-19 početi organizirati i u školama, za sada to još nije zaživjelo, no mogućnost da se djeca cijepe u školi postoji pod jednim uvjetom.

Broj novozaraženih posljednjih dana dosegao je vrhunac, a u Varaždinskoj je županiji u jednom trenutku čak trećina novozaraženih osoba bila osnovnoškolske dobi. Kako prenosi Večernji list, masovno cijepljenje u školama neće se uvesti, osim ako je u jednom razredu više učenika zainteresiranih za cijepljenje. Zasad to još nije zatražila nijedna škola ni razred, a pojedinačno se u Hrvatskoj do sada cijepilo prvom dozom manje od 15 tisuća djece do 18 godina, a objema njih oko 10 tisuća. Prema najnovijim podacima HZJZ-a, interes za cijepljenje djece i adolescenata u posljednjih mjesec dana porastao je za 30 posto, a roditelji koji imaju pitanja i dvojbe o cijepljenju djece mogu se obratiti epidemiolozima u HZJZ ili u bilo koji županijski zavod za javno zdravstvo.

- Neće biti masovnog cijepljenja po školama, ali ako je u jednom razredu više zainteresiranih za cijepljenje, u tom slučaju doći će liječnik i cijepit će djecu. To bi trebalo biti više od 70 posto đaka u razredu, ne ako ih je samo nekolicina. Potrebno je da razrednik ili netko u ime škole zatraži od liječnika školske medicine takvo organizirano cijepljenje. Ako većina roditelja jednog razreda to želi, može se organizirati – rekla je epidemiologinja Dijana Mayer, voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih HZJZ-a za Večernji list..

Komentari