među najboljim radovima

Lovorka Gotal Dmitrović i Mario Lešina putuju u Japan na međunarodnu konferenciju iz područja Informatike okoliša

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 28.06.2019. 11:00

Zadnja izmjena: 28.06.2019. 11:02

Doc.dr.sc. Lovorka Gotal Dmitrović sa Sveučilišta Sjever i dr.sc. Mario Lešina  putuju na najjaču međunarodnu konferenciju iz područja Informatike okoliša u Nahu-Okinawu u Japan s radom Primjena simulacijskog modeliranja u obradi otpadnih voda.

Rad autora L. Gotal Dmitrović, M. Lešina i H. Selec je jedan od 40 prihvaćenih iz cijelog svijeta, a u radu je razvijen konceptualni, matematički i računalni adaptivni model složenog, inženjerskog sustava kojim se otpadna komunalna voda pročišćuje na kvalitetu vode za piće. Cijeli model se temelji na podacima dva stvarna sustava, koji se sastoji od komponenata. Svaka od komponenata sastoji se od niza fizikalnih, kemijskih i bioloških reakcija.

- Razvijen konceptualni model je model računalnih varijabli koji koristi slučajno odabrane vrijednosti iz teoretske razdiobe vjerojatnosti primijenjene varijable. Za validaciju modela, s obzirom da su raspodjele asimetrične ne-Gaussove distribucije, primijenjen je neparametarski test. Metodologija predložena u radu temelji se na simulacijskom modeliranju. Osmišljavanje složenog adaptivnog inženjerskog sustava za pročišćavanje komunalne vode na kvalitetu vode za piće temeljni je rezultat ovog istraživanja, počevši od njegove konceptualne razine do realizacije opisanog sustava na razini projekta - objasnili su autori. 

Komentari