ZAŠTITA NAZIVA

Ludbreški hren dobio nacionalnu zaštitu naziva

Objavljeno: 28.04.2021. 11:13

Zadnja izmjena: 28.04.2021. 12:40

Foto: Dino Možek

EUVITA - Cluster za ruralni razvoj i poduzetništvo je u suradnji s Varaždinskom županijom u lipnju prošle godine pokrenuo postupak, a Ministarstvo poljoprivrede je sada donijelo rješenje kojim „Ludbreški hren“ dobiva nacionalnu zaštitu naziva - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Varaždinska županija druga je po redu po broju zaštićenih poljoprivrednih proizvoda, a jedan od tih proizvoda je Ludbreški hren kojeg proizvodi Bojana Makar iz Agro Altere. Predsjednik Clustera EUVITA Zvonimir Novak izjavio je kako je ovime Varaždinska županija pokazala koliko cijeni lokalnu proizvodnju, posebice proizvodnju autohtonih proizvoda. - Radi se o zaštiti znaka zemljopisnog podrijetla Ludbreškog hrena, a sada slijedi dobivanje zaštite od Europske unije, što bismo mogli imati do kraja godine. - rekao je Novak.

Župan Radimir Čačić prilikom toga je izjavio kako ne postoji beskonačan broj proizvoda koji se mogu zaštititi, a da je proizvodnja Ludbreškog hrena evidentirana još prije 30-ak godina. - Varaždinska županija ima visoku razinu registriranih zaštićenih proizvoda. Ono što smo dokazali svojim proizvodima je da je to kvaliteta na svjetskoj razini, a tim smjerom svavako nastojimo nastaviti. Konkurencija u tom smislu nije problem nego je dobrodošla kako bi ojačala naš brend - rekao je Čačić.

Komentari