korona kriza

Život se nakon korone polako vraća u normalu, ali čini se kako će najpogođeniji sektor biti - turizam

Korona kriza doslovno je zaustavila cijeli svijet. I dok se život malo po malo tek počinje vraćati u normalu, čini se kako će najpogođeniji sektor biti turizam. Polasci u 4. i 5. mjesecu su za sada prolongirani na kasnije datume.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 01.05.2020. 09:02

Zadnja izmjena: 01.05.2020. 10:04

Foto: Luka Šalamun

Korona kriza doslovno je zaustavila cijeli svijet. I dok se život malo po malo tek počinje vraćati u normalu, čini se kako će najpogođeniji sektor biti turizam. Polasci u 4. i 5. mjesecu su za sada prolongirani na kasnije datume.

Za sve daljnje polaske turistički se djelatnici nadaju uskorom otvaranju granica i donošenju jasnih pravila što bi doprinijelo realizaciji ugovorenih putovanja i spašavanju sezone.

Na ovu temu razgovarali smo s Jadrankom Gužvinec iz turističke agencije ''Odisea Travel'' koja je u turizmu već 30 godina i kako nam kaže, ovo još nikad nije doživjela. - Za vrijeme rata ljudi nisu putovali samo u područja zahvaćena ratom, za vrijeme terorističkih napada putovali su s oprezom, za vrijeme požara nisu putovali u područja zahvaćena požarom, a za vrijeme recesije putovali su u manjem obimu i u bliže destinacije. Covid 19 je promijenio cijelu priču. Strah od putovanja je bio očekivan i on je prisutan kod određenog broja naših klijenata, no ispostavilo se da je veći problem ipak u tome što još uvijek nisu donešena jasna pravila vezana za turizam, kao što je putovanje autobusom, boravak u smještajnim kapacitetima - rekla nam je Jadranka i dodaje kako su ugodno iznenađeni brojem klijenata koji željno iščekuju popuštanje mjera i odlazak na već unaprijed ugovorena putovanja. 

Prema njezinim riječima, u ožujku promet je pao 98 posto, dok je u travnju promet pao 99 posto. -  Šest mjeseci rada je palo u vodu, a od 01. veljače se borimo s avio kompanijama i hoteljerima pokušavajući spasiti uplaćene usluge naših klijenata. Ne očekujemo povećanje prometa niti u svibnju, ali vjerujemo kako će se postupnim popuštanjem mjera pojaviti interes za ljetovanja u Hrvatskoj, a neke dogovorene grupe za inozemstvo usmjeravamo na destinacije u Hrvatskoj. Dodaje kako je svaka pomoć od Grada, Županije i države dobrodošla jer je neizvjesno kada će agencija ponovno imati normalno poslovanje

Komentari