Odluka

Plenković razriješio ministra obrane, ovlastio Zdravka Jakopa iz Donje Višnjice

Objavljeno: 11.11.2023. 16:24

Zadnja izmjena: 11.11.2023. 16:39

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon što je glasnogovornik Vlade izvijestio kako ministar Mario Banožić, koji je jutros sudjelovao u prometnoj nesreći sa smrtno stradalom osobom, ima teške tjelesne ozljede, ali je izvan životne opasnosti.

- U ovim okolnostima koje su izvanredne razriješio sam ministra Banožića dužnosti ministra obrane i ovlastio Zdravka Jakopa da obavlja sve poslove kao državni tajnik - izjavio je tom prilikom Plenković.

Zdravko Jakop, rodom iz Donje Višnjice kod Ivanca, brigadni je general, promaknut odlukom predsjednika RH 2009., predavač na Ratnoj vojnoj školi OSRH „Ban Josip Jelačić“, a u HV-u tijekom karijere obnašao je niz dužnosti:  od načelnika stožera 7. gardijske brigade za vrijeme Domovinskog rata do zapovjednika Zapovjedništva za obuku nakon rata. 

Na Fakultetu političkih znanosti magistrirao je na temu međunarodne vojne suradnje, a prema dostupnim biografskim podacima, završio je i NATO Defense College u Rimu kao najvišu razinu izobrazbe koju NATO organizira za visoke časnike partnerskih zemalja.

Komentari