stroga pravila

PROMJENE U PROMETU Svi će automobili imati crne kutije i sustave za ograničenje brzine

Objavljeno: 28.02.2019. 10:04

Zadnja izmjena: 28.02.2019. 10:16

Prema pisanju Jutarnjeg, na razini Europske unije pripremaju se revolucionarne promjene u segmentu sigurnosti u prometu, koje će uvelike utjecati na sudionike u prometu, ali i na automobilsku industriju.

Prema prijedlogu Uredbe koja bi trebala ići na glasanje u EU Parlament,  kroz nekoliko sljedećih godina svi automobili bi kao serijsku opremu trebali imati ugrađene Intelligent Speed Assistance (ISA) sustav za ograničenje brzine, sustav za prelaženje u suprotnu traku, uređaje koji snimaju događaje unutar automobila, sustav za pomoć vozaču uključujući automatsko kočenje u nuždi (AEB) s detekcijom pješaka i biciklista.

Ako se Uredba usvoji, svi automobili bi morali imati ugrađen GPS i kamere za prepoznavanje znakova kako bi otkrili koliko je ograničenje na dijelu ceste kojim se automobil kreće. U praksi to bi značilo da bi sustav detektirao koje je ograničenje na prometnici i upozorio vas da vozite prebrzo. Ukoliko bi i dalje vozili preko ograničenja, sustav bi vas zvučnim signalima upozoravao da smanjite brzinu. Naravno, obveza da se u automobile serijski ugrade ISA sustavi mogla bi biti veliki udarac za proizvođače “nabrijanih” automobila te se može očekivati njihovo lobiranje na omekšavanje ovakvog prijedloga zakona. Sustav ISA u automobilskoj industriji nije nešto novo te ga nekoliko proizvođača već sada nudi, ali kao opcijsku mogućnost svojim kupcima.

Sustav za zadržavanje u prometnoj traci prati položaj vozila s obzirom na granice prometne trake ili ceste i primjenjuje zakretni moment na upravljač, ili pritisak na kočnice, onda kada vozilo napusti prometnu traku ili će se to ubrzo dogoditi te postoji opasnost od sudara. Prema ovom prijedlogu, automobili bi u budućnosti bili opremljeni i “crnim kutijama” koje bi snimale događaje u unutrašnjosti automobila, a snimke bi se koristile u slučajevima prometnih nesreća kako bi policija lakše utvrdila razloge nesreće.

 

Komentari