zabrinjavajuće

eTV - Javite se preventivno u OB Varaždin, sve više karcinoma dojke u našoj županiji

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 17.12.2022. 08:59

Zadnja izmjena: 17.12.2022. 09:39

U Varaždinskoj županiji sve je više slučajeva novootkrivenog karcinoma dojke, a samo 53 posto žena u Hrvatskoj odazove se na besplatne preglede, otkrila je u emisiji eTV studija specijalistica kliničke radiologije Ivana Cujzek.

Porast incidencije, prema njezinim riječima ipak se pripisuje uvođenju screening programa, ali i starenju populacije. Još jedan razlog povećanju broja novootkrivenih slučajeva pripisuje se i pandemiji gdje su žene zanemarile preglede.

- Uvođenjem screening programa veliki broj karcinoma se dijagnosticira u vrlo ranoj fazi što uz poboljšanje terapijske mogućnosti dovodi do pada stope mortaliteta. Općenito u Hrvatskoj godišnje oboli 3000 žena te dolazimo do zaključka da bi svaka 10-ta žena mogla oboliti od karcinoma dojke i to može biti bilo koja od nas - rekla je dr. Cujzek.

Multidisciplinarni tim u bolnici

U varaždinskoj bolnici sada postoji i multidisciplinarni tim kojem se prezentira pacijentica nakon svih provedenih pretraga.

- Tim čini onkolog, radiolog, kirurg, patolog i citolog. Svaka pacijentica se zasebno razmatra na temelju vrste karcionoma, proširenosti bolesti i donosimo odluku zajedno s pacijenticom o daljnjem liječenju - rekla je dr. Cujzek.

O rizičnim čimbenicima

Što se tiče rizičnih čimbenika, tu su između ostalog obiteljska anamneza, menstrucija prije 12-te godine, menopauza prije 50-te godine te veća tjelesna težina. Iako najčešće oboljevaju žene u dobi od 50-70 godina, dr. Cujzek kaže kako se susreće i sa mlađim pacijenticama u dobi od 30-tak godina.

- Pacijentica koja je napipala rak dojke mora se najprije javiti obiteljskom liječniku koji na temelju kliničkog pregleda i same dobi pacijentice usmjeravaju na daljnje slikovne metode pretrage. Od slikovih metoda za mlađe pacijentice prva metoda je ultrazvuk, a za ženu koja je starija od 50 godina prva metoda je mamografija - objašnjava dr. Cuzjek.

 

Komentari