novi podaci

Tri nova slučaja zaraze, pozitivan i djelatnik varaždinske ginekologije

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 25.08.2020. 11:32

Zadnja izmjena: 25.08.2020. 11:34

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su 3 nova slučaja zaraze koronavirusom.

U prvom slučaju radi se o bliskom obiteljskom kontaktu prethodno zaražene osobe bez simptoma.

U dva slučaja radi se o zdravstvenim djelatnicima, koji su također asimptomatski, a testirani su zbog pozitivne epidemiološke anamneze, odnosno kontakta sa zaraženima.

Konkretno se kod jedne osobe radi o djelatniku ginekologije Opće bolnice Varaždin, koji je detektiran po povratku s godišnjeg odmora kao kontakt COVID-19 pozitivne osobe. Ovdje je epidemiološka obrada još u tijeku no kako se djelatnik u međuvremenu vratio na svoje radno mjesto, sigurno će određeni broj djelatnika završiti u mjeri samoizolacije što će se odraziti i na rad varaždinske ginekologije.

Kako bi se ubuduće izbjegle takve situacije, prijedlog Stožera Varaždinske županije će biti da se zdravstveni djelatnici testiraju i prije povratka na posao s godišnjeg odmora, a ne samo prilikom povratka na posao iz mjere samoizolacije.  - Apeliram na građane, ukoliko žele pomoći u zajedničkoj borbi protiv nekontroliranog širenja zaraze i spriječiti potencijalno uvođenje dodatnih mjera, da reduciraju broj nepotrebnih bliskih kontakata te da u slučaju pozitivnog testa na koronavirus imaju pregled s kim su bili u kontaktu posljednjih dana. – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji i dalje je 49 s obzirom da imamo i 3 osobe koje su se oporavile. Devetero oboljelih nalazi se na liječenju u Općoj bolnici Varaždin, a 40 zaraženih osoba liječi se izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji imamo 120 registriranih slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 270 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

Komentari