novost

U varaždinskoj bolnici dostupna usluga UZV pregleda kukova novorođenčadi

Objavljeno: 24.12.2021. 12:35

Zadnja izmjena: 24.12.2021. 12:39

Krajem studenog je u OB Varaždin s radom  započela Ambulanta za ortopedsku dijagnostiku u sklopu Službe za kirurške bolesti Opće bolnice Varaždin.

To znači da se najmlađim pacijenatima ponovno omogućava usluga preventivnih ultrazvučnih pregleda kukova koja je od iznimne važnosti radi pravodobnog otkrivanja prirođenih i razvojnih deformacija. Roditelji tako za ovu uslugu neće više trebati odlaziti u privatne poliklinike ili bolnice u Čakovec i Koprivnicu.

Termini za preventivni ultrazvučni pregled kukova otvoreni su srijedom poslijepodne kako bi se maksimalno izašlo u susret i roditeljima koji rade.

– Procedura je takva da novoročenčad već po rođenju na Odjelu za neonatologije dobije svoj termin, a u dogovoru s pedijatrima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i oni mogu naručiti dijete. Ukoliko je pak potrebna kontrola, pedijatar ga može ponovno naručiti i za taj dodatan pregled. Za sada koristimo prostorije radiologije na čemu zahvaljujemo kolegama radiolozima, a iako je aparatura s kojom radimo zadovoljavajuća, očekujemo kako ćemo iduće godine osigurati dovoljno sredstava za kupnju novog UZV koji bi koristili samo u tu namjenu i to u vlastitim, novim prostorima prilagođenima djeci – objasnio je Ivan Budelić, dr.med.spec.ortopedije i traumatologije.

Komentari