Obavijest HZMO-a

Umirovljenici kojima nije isplaćena jednokratna pomoć lani, bit će najkasnije u ožujku, ali... 

Objavljeno: 23.01.2024. 08:23

Zadnja izmjena: 23.01.2024. 08:23

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) izvijestio je da će umirovljenici kojima jednokratna novčana pomoć nije isplaćena u prosincu, tu pomoć dobiti najkasnije u ožujku, a pritom oni koji primaju inozemne mirovine moraju dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine najkasnije do kraja veljače.

Podsjetimo, Vlada je potkraj prosinca lani donijela odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, a iznos te pomoći ovisio je o ukupnom mirovinskom primanju i kretao se u rasponu od 160 eura pomoći za umirovljenike s mirovinom do 300 eura, do 50 eura pomoći za one koji imaju mirovinu do 840 eura.

Većem dijelu umirovljenika ta je pomoć isplaćena 28. prosinca, navode iz HZMO-a te dodaju da će ostalima biti isplaćena najkasnije u ožujku ove godine, i to: 

  • korisnicima hrvatske mirovine kojima je pravo na mirovinu priznato do 31. prosinca 2023. te su zatečeni u isplati za mjesec prosinac 2023. najkasnije na dan 15. veljače 2024.
  •  korisnicima mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u RH isplaćuje i mirovina iz inozemstva;
  •  korisnicima mirovine s prebivalištem u RH, kojima se mirovina isplaćuje samo iz inozemstva;
  •  korisnicima mirovine ostvarene u RH, koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu
  •  korisnicima mirovine koji su zaposleni, odnosno obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja, a priznato im je pravo na mirovinu do 31. prosinca 2023. te su zatečeni u isplati za mjesec prosinac 2023. najkasnije na dan 15. veljače 2024.

Pritom korisnici hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva i oni koji koriste samo inozemnu mirovinutrebaju HZMO-u dostaviti do 29. veljače dokaz o neto iznosu inozemne mirovine za prosinac 2023., napominju iz HZMO-a.

Komentari